Спікером Конгресу США обрали республіканця Майкла Джонсона, експерт розповів чим це погано для України

В тому, що республіканця трампіста Майкла Джонсона обрали Спікером Конгресу США, немає катастрофи для України. Однак це може ускладнити отримання допомоги

Спікером Конгресу США обрали республіканця Майкла Джонсона
Спікером Конгресу США обрали республіканця Майкла Джонсона

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Те, що обрали трампіста ускладнить отримання допомоги. У нас порушена двопартійна підтримка України в конгресі США. Попри це є заява спікера про те, що він готовий обговорювати питання надання допомоги в пакеті Україна — Ізраїль. Однак разом з цим ми чуємо про розділення надання допомоги Києва та Єрусалиму через перерозподіл фінансів. Однак Білим дім наголошує, що це має бути єдиний пакет. Тому є шанс, що конгрес його ухвалить», — каже В. Кулик.

На його думку, Україна до моменту виборів в США, знаходитиметься у фокусі уваги обох партій США.

«Для трапістів українська тема — спосіб критикувати адміністрацію Байдена. Тому попереду для України складний час, коли Конгрес США знаходиться в руках республіканців. Однак влада знаходиться у демократів, тому Україна буде отримувати допомогу з різними затримками через Конгрес. Після закінчення виборів ситуація може ускладнитися, а може і навпаки, якщо відбудеться переобрання демократа Президента. Тому не роблю катастрофи з обрання Майкла Джонсона спікером, однак поки що це рішення ускладнює лобіювання Україною своїх позицій в США», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Палата представників США із четвертої спроби обрала спікера на місце нещодавно усуненого Кевіна Маккарті. Ним став республіканський політик Майкл Джонсон, відомий критикою допомоги України та поглядами, близькими до експрезидента США Дональда Трампа.