Батурин став символом українських страждань, — Коваленко

Батурин у 1708 році, будучи зруйнованим московськими військами, якоюсь мірою спокутував вину, але не став символом державності. Він став символом того самого ряду, що й голодомор, наприклад, тобто символом українських страждань.

Володимир Тетерук і Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»
Володимир Тетерук і Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»

Про це сказав незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Саме в цьому смислі він (Батурин, — ред.) грає на співчуття до тих невинних людей. А предки цих людей, при тому не далекі (там же все відбувалося в межах 50 років), зробили все можливе, щоб потрапити в московське рабство», — зазначив він.

За його словами, після успішної Конотопської битви, де Військо Запорозьке та Кримське царство перемогли Московське військо, Москва зробила все можливе для того, щоб кримські війська залишили Україну, оскільки вони розуміли, що влада Івана Виговського великою мірою пояснюється підтримкою Кримського царства.

«Був на Січі такий Іван Сірко, якого вони чи то купили, чи то якось по-іншому вмовили. У той час, як після Конотопської битви Військо Запорозьке та Кримське царство готувалися до походу на Москву, Іван Сірко напав на Крим і змусив кримського царя залишити цю ідею з походом на Москву та повернутися до Криму, щоб рятувати своє мирне населення», — розповів гість програми.

Історик вважає, що ця подія стала фатальною.

«Заводієм усього цього був такий собі на той час ще Максим, бо він ще чернецтво не прийняв, який весь час закликав Москву „зайдіть“, „ось зараз українців не буде“, „тепер можна Україну голими руками брати“. Такий собі тогочасний Медведчук. І в зговорі двох полковників: Ніжинського Золотаренка та Переяславського Цицюри, щоб вони вдарили чолом цареві, повинилися у своїх провинах, що вони брали участь у Конотопській битві проти нього та запросили московські війська. За це все було винагороджено. Заплачено було за цю спецоперацію чотирьом чоловікам: Методію Филимоновичу (тобто Максиму), Цицюрі, Золотаренку та Івану Сірку. Тобто це були чотири основні винуватці цієї спецоперації», — пояснив Коваленко.