Українська еліти вирішила ціною Виговського уникнути розколу України, — історик

Патріотична частина української еліти вирішила ціною Івана Виговського уникнути розколу України, який уже виникав. Бо вони не збиралися під Москву, а деякі вже під нею опинилися.

Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»
Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»

Про це розповів незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Вони переобрали гетьмана, Івана Виговського скинули й обрали Юрія Хмельницького. У нього вибір був невеликий. Він повинен був домовлятися вже з московськими воєводами, які на той час стояли в Переяславі, уже багато їх було і плюс колаборанти до них приєдналися. Вирішили якось домовитися, щоб уникнути розколу України, тим більше, що повинно було зіграти свою позитивну роль і для Хмельницького. Бо Хмельницький і взагалі родина Хмельницьких мала величезний політичний авторитет у тодішній Україні. І от вони уклали Переяславський договір № 2, але оскільки вони не мали на руках тексту першого договору, то Москва підсунула під виглядом статей Богдана Хмельницького видозмінені статі, не було, з чим звірити, то повірили Москві. Приїхали в Чигирин, взяли з канцелярії оригінал договору, звірили, а там багато чого перемінено. І почалося», — пояснив він.

Тобто, на його думку, відбулося політичне шахрайство з боку Москви.

«Українська еліта це проковтнула, але зачаїла зло на Москву та тільки вичікувала, коли буде слушний момент, щоб проти неї виступити. І це сталося в 1660 році — оця так звана Чуднівська битва. Коли військо Речі Посполитої рушило на Київ, Шереметьєв з частиною козаків, очолюваних тим самим Цицюрою з Переяслава, зустрів. Він не міг подужати військо Речі Посполитої кількісно та все чекав, що Юрій Хмельницький до нього приєднається. А Юрій Хмельницький не приєднувався й не приєднувався з певною, звичайно ж, метою. А потім взяв і приєднався до війська Речі Посполитої. Василь Шереметьєв потрапив у полон у результаті, з якого повернувся тільки через 25 років і зразу ж помер. Його не хотіли викуповувати як невдаху. Москва на нього наплювала», — сказав Коваленко.