Будь-яка форма правління має відповідати викликам свого часу, — Кочуков

Будь-яка форма правління має відповідати та відповідає викликам свого часу. Колись демократія була виправдана як форма правління.

 Володимир Тетерук та Андрій Кочуков у програмі «Точка зору»
 Володимир Тетерук та Андрій Кочуков у програмі «Точка зору»

Про це заявив громадський діяч і мислитель Андрій Кочуков у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Як ця знаменита фраза Черчіля про те, що це (демократія, — ред.) найгірше, що ми знаємо, але це найкраще з того, що в нас є. На той момент так. Але на сьогоднішній момент, чи є доречним така форма вибору людей, які мають займатися цим і виконувати виключно або представницькі функції (те, що ми знаємо як державне управління), або взагалі виконувати просто адміністративну функцію (демонтувати водогін чи встановлювати електричний генератор)?. І чи потрібно для того, щоб вибрати людину, яка буде встановлювати електричні генератори, запускати якісь додаткові процеси?», — зазначив він.

За його словами, люди в Україні, які називають себе владою, часто користуються фразою «не на часі», коли вони чогось не хочуть.

«У мене виникає питання — а чи на часі вони самі по собі? Тому що виклики, які ставить нам зовнішнє середовище, і ті відповіді, які ми отримуємо зараз у державі Україна, насправді не співпадають у багатьох речах. І в мене виникає питання — а чи на часі нам зараз займатися та продовжувати дотримуватися якихось демократичних принципів у той момент, коли в нас на часі зараз є виклики суто професійні? Тобто річ у тому, що, як показує практика, як будь-який закон має формуватися та як формується — дві великі різниці», — додав гість програми.

Будь-який закон, на його думку, має формуватися як затвердження волі будь-якої громади.

«До прикладу, ми беремо закон України. Це значить, що вся громада, усі громадяни України казали, що нам потрібно це правило встановити. Нам потрібно зафіксувати саме цей момент, якщо всі, не більшість, сказали, що ці правила треба встановити. Чи є в нас зараз можливість виставляти якісь рішення саме консенсусом, а не компромісом, тобто не волею більшості, коли меншість повинна з цим погоджуватися, а саме волею всіх. Чи можемо ми собі дозволити на сьогоднішній момент ці демократичні принципи зберігати? Я розумію, як до цього можуть відноситися наші західні партнери, та я розумію, як до цього можуть відноситися наші колеги всередині нашої країни», — сказав Кочуков.