Протести в Дагестані: політолог розповів, чи чекати громадянської війни в рф

Після протестів в Дагестані рф буде шукати додаткових ворогів всередині країни. Також вони вплинуть на мобілізацію в росії.

Олексій Якубін
Олексій Якубін

Про це під час ефіру заявив політолог Олексій Якубін.

Процеси, які ми бачимо в Дагестані є свідченням того, що процеси, які побудовані на ненависті, рано чи пізно проявиться в різних подібних масових заходах. Якщо пропаганда сіє ненависть до інших народів та культур та інакшості, то рано чи пізно, це виллється всередині країни, яка проводить цю політику. Тлом виступає ситуація на близькому сході, але сам факт погромів в Дагестані, нагадує про погроми проти євреїв, які в свій час були в російській імперії на початку 20 ст. Вони були ініційовані імперською владою проти імперського населення. Тобто якщо суспільство постійно заряджати ненавистю, що скрізь вороги, то воно рано чи пізно вибухне", — каже О. Якубін.

Політолог нагадав, що саме з Дагестану та Бурятії на початку повномасштабного вторгнення рф до України, була найбільша мобілізація населення.

" Це відбувалося через бідність в регіонах. Частина людей була готова йти на війну в гонитві за довгим рублем. Однак ще раз наголошу, що у рф не вийде сидіти на двох стільцях одночасно. Якщо проводити агресивну політику стосовно інших країн, то рано чи пізно ця політика проявиться всередині країни", — каже О. Якубін.

На його думку, після ситуація з пригожинським фальш путчем, було очікування, що тоді могла відбутися громадянська війна через розкол в суспільстві.

" Однак влада рф таким чином перевіряла наскільки ті чи інші групи, будуть готові приєднатися до того бунту. Якщо протести в Дагестані перекинуться на інші регіони рф, можна бути говорити про те, що там почалися додаткові тенденції. Зараз це виглядає, як спалах ненависті. Поки є відкрите питання, чи будуть ще подібні спалахи та чи зможуть вони перерости у масштабне протистояння у межах всієї рф. Не виключаю, що після цих протестів в Дагестані рф буде шукати додаткових ворогів. Чим більше буде дестабілізацій в рф, для України це тільки плюс. Однак російська пропаганда використає кадри з Махачкали для того, щоб залякувати звичайних росіян. Зокрема, що може відбутися, якщо не буде путіна", — каже А. Якубін.

На його думку, протести в Дагестані можуть вплинути на мобілізаційні моменти.

" Адже в ісламських регіонах зараз зосереджені на тому, що відбувається на близькому Сході. Зокрема, в Ізраїлі", — резюмує політолог.