На передовій не вистачає кваліфікованих лікарів — бойовий медик

На фронті не вистачає кваліфікованого медичного персоналу з медичною освітою.

Андрій Січка
Андрій Січка

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив юрист, бойовий медик Андрій Січка.

«Цим питанням трішки зайнялася держава. Адже всі медики, в тому числі й жінки повинні стати на військовий облік у військкоматах. В країні змушені йти на такі кроки, бо на передовій не вистачає медичного персоналу з досвідом», — каже А. Січка.

За його словами, евакуація поранених з лінії відбувається у декілька етапів.

«Перший — коли боєць отримав поранення та йому надана перша медична допомога та зупинена кровотеча. Після чого він найближчим часом має бути евакуйований до пункту стабілізації поранених. З цим є певні проблеми, бо не завжди є можливості під’їхати транспорту до зони пункту евакуації. Адже йдуть постійні обстріли та масовані артилерійські атаки зі сторони ворога. Тому медичний транспорт не завжди може під’їхати до пункту евакуації. У зв'язку з чим втрачається час та людину неможливо стабілізувати та врятувати. Виникають внутрішні кровотечі та шокові стані різної важкості. Тому дуже часто цей час втрачається. Вже на пункті стабілізації працює найпідготовленіша ланка з надання медичної допомоги пораненим. Після чого пораненого відправляють у шпиталь на хірургічний стіл», — каже А. Січка.

Також за словами бойового медика, бійці потребують психологічної допомоги на фронті.

«Однак психологи, які надають допомогу, часто не розуміють з чим стикнулися військові. Це неможливо пережити, якщо ти це не зрозумів. Тому вважаю, що для допомоги військовим потрібні психологи, які теж хоча б трішки були на передовій. Це один з викликів для держави, яка вже має готувати досвідчених психологів для військових», — резюмує бойовий медик.