У США розкрили схему постачань деталей для ВПК рф

У Нью-Йорку викрили схему незаконного експорту для ВПК росії напівпровідників, інтегральних схем та інших електронних компонентів.

У США розкрили схему постачань деталей для ВПК рф
У США розкрили схему постачань деталей для ВПК рф

Схему було організовано за участю жителя Брукліна, а також двох громадян росії та Канади, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції США.

В Брукліні було оприлюднено кримінальну справу за обвинуваченням Миколи Гольцева, Салімджона Насріддінова і Христини Пузирьової у змові та інших обвинуваченнях, пов’язаних із глобальною схемою закупівель від імені російських організацій, які потрапили під санкції, зокрема компаній, пов’язаних із російськими військовими.

Деякі з електронних компонентів та інтегральних схем, поставлених обвинуваченими, були виявлені в захоплених в Україні російських збройових платформах і засобах сигнальної розвідки.

Насріддінов, який проживає в Брукліні і має подвійне громадянство росії і Таджикистану, був заарештований в Брукліні. Гольцев і Пузирьова були заарештовані в готелі на Мангеттені під час поїздки до Нью-Йорка для відвідування Насріддінова.

Правоохоронці оголосили про висунення обвинувачень.

Згідно з даними розслідування, злочинна організація протягом року обходила американські санкції і закони, зумівши відправити на поле бою в росії понад 300 партій заборонених товарів на суму близько $ 10 млн.

«Як стверджується, обвинувачені ухилялися від санкцій, постачаючи в росію обладнання, необхідне для систем високоточної зброї, частина якого використовувалася на полі бою в Україні», — заявив прокурор США у Східному окрузі Нью-Йорка Бреон Мір.

Схема

Для реалізації схеми обвинувачені використовували дві юридичні особи, зареєстровані в Брукліні, — SH Brothers Inc. і SN Electronics Inc.

Ці організації незаконно здійснювали пошук, закупівлю та постачання електроніки подвійного призначення на мільйони доларів від американських виробників кінцевим користувачам у росії, які перебувають під санкціями.

Багато з електронних компонентів та інтегральних схем, поставлених відповідачами через компанію SH Brothers, на думку Міністерства торгівлі, «викликали найбільшу занепокоєність через їхню критичну роль у виробництві сучасних російських систем високоточної зброї, відсутність у росії власного виробництва та обмеженість глобальних виробників».

Як зазначено в позовній заяві та інших судових документах, деякі електронні компоненти та інтегральні схеми з однаковими маркою, моделлю та артикулом, поставлені відповідачами через компанію SH Brothers, було виявлено в захоплених російських збройових платформах і засобах сигнальної розвідки на Україні.

Зокрема в:

комплексі радіотехнічної розвідки «Торн-МДМ»,

комплексі радіоелектронної боротьби РБ-301Б «Борисоглєбськ-2»,

легкій багатоцільовій керованій ракеті «Изделие 305-Э»,

комплексі Л-370 «Витебск»,

вертольотах Ка-52,

безпілотних літальних апаратах (БПЛА) «Орлан-10»,

бойових танках Т-72Б3.

За період, зазначений у скарзі, компанія SH Brothers здійснила сотні поставок до росії на суму понад $ 7 млн через цю схему.

Замовлення

Гольцев отримував замовлення від російських кінцевих користувачів в оборонному і технологічному секторах, які прагнули придбати в США ті чи інші вироби або деталі.

Потім Гольцев безпосередньо зв’язувався з американськими виробниками і дистриб’юторами, зазвичай використовуючи такі псевдоніми, як «Нік Стівенс» або «Джіо Росс».

Насріддінов і Гольцев купували електронні компоненти у американських виробників і дистриб’юторів під егідою компаній SH Brothers і SN Electronics та організовували їхнє відправлення в різні місця в Брукліні.

Потім Насриддінов і Гольцев незаконно переправляли товар у різні компанії-посередники, розташовані в інших країнах, включно з Туреччиною, Гонконгом, Індією, Китаєм та Об’єднаними Арабськими Еміратами, звідки його перенаправляли в Росію.

Пузирьова керувала численними банківськими рахунками і проводила фінансові операції в рамках цієї схеми.

Наголошується, що обвинувачені знали, що експортована електроніка має потенційне військове застосування.

«Міністерство юстиції має намір домагатися притягнення до відповідальності і розкриття тактики, використовуваної ворожими державами для незаконного придбання товарів, необхідних їм для продовження своїх жорстоких кампаній», — заявив помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен із відділу національної безпеки Міністерства юстиції.

Ця справа вкотре демонструє готовність росії ігнорувати закони США, використовуючи незаконні закупівельні мережі для забезпечення своїх збройних сил.

«ФБР Нью-Йорка і наші партнери притягуватимуть до кримінальної відповідальності всіх, хто намагається закупити санкційне обладнання, щоб захистити нашу національну безпеку», — заявив Джеймс Сміт, помічник директора ФБР.