Адвокат про «смарт-мобілізацію» — це шлях до тоталітарної країни

Висловлювання голови Мінцифри М. Федорова свідчать про те, що він в цьому процесі або не розбирається, або навмисно вводить людей в оману.

Адвокат про «смарт-мобілізацію» - це шлях до тоталітарної країни
Адвокат про «смарт-мобілізацію» - це шлях до тоталітарної країни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Більшість країн у світі вважають, що така тотальна диджиталізація загрожує національній безпеці. В Україні сьогодні намагаються диджиталізувати всю базу та зібрати будь-яку інформацію про особу. Фактично — це шлях до тоталітарної країни. Що стосується питань та пропозицій Федорова, щодо того, що в „Дії“ можна буде підписатися на контракт на певну спеціалізацію, то в Мінцифрі або не володіють інформацією, або маніпулюють», — каже адвокат.

На його думку, особа, яка хоче мобілізуватися в ЗСУ, має самостійно виявити бажання. Однак жодної гарантії цій людині, що вона потрапить саме на обрану спеціалізацію ніхто не дасть.

«Наприклад, якщо 99,9% українців захочуть буту керівниками складів матеріального забезпечення, то як тоді бути з іншими спеціалізаціями. Не думаю, що буде велика кількість охочих бути танкістами чи механіками. Тому пропозиція Федорова про смарт- мобілізацію, на мій погляд — повна дискредитація. Його висловлювання свідчать про те, що він в цьому процесі або не розбирається, або навмисно вводить людей в оману. Адже зараз багато випадків, коли осіб, які пройшли курси з управління дронами, направляють у піхоту. Ніхто не дивиться на те, що особа має фах в зовсім іншій галузі для ведення більш ефективної війни. Тому всі ці розмови Федорова на жаль, дискредитують його, як особистість та міністра, а також весь уряд загалом», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні планують запустити «смарт-мобілізацію», тобто коли людина сама обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися.

Як передає Укрінформ, про це розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.