Починати треба зі своєї невеликої громади, — Сергеєв

В Україні давно потрібно зробити так, щоб на всіх рівнях до влади приходили справжні фахівці.

Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»
Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»

Про це заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«У нас усі думають чомусь, що фахівці тільки повинні приходити туди, наверх. І знову там обирають спортсменів, артистів, співаків до партій, які роз'єднують спільноту. Більшість не задумуються над тим, що починати треба знизу. Місцеве самоврядування — це основа держави. Тобто починати треба зі своєї невеликої громади. Що з тобою відбувається поруч? Кого ти обираєш місцевим депутатом? Кого вони призначають очільниками? Яка в них є програма руху? Наскільки вони знають свою громаду?», — зазначив він.

За його словами, програма «Лідери громад» — про розвиток місцевого самоврядування, колективних, фахових спільнот у структурованих громадах.

«Щоб нам будувати нові міста, відбудовувати зруйновані села, коли частина людей роз'їхалась, треба буде збирати, призначати та вибирати фахових спеціалістів. Це добре, що в нас є активні люди, ті, хто знає це, ті, хто прагне відбудовувати», — додав гість програми.

Водночас для того, щоб громада розумілася на цих питаннях, на його думку, вона повинна постійно проводити формування свого повного колективу.

«Зараз війна якраз показує, що, наприклад, за кордон виїхало багато людей, вони поєднуються в якісь спільноти, які пробують між собою спілкуватися. Тимчасово переміщені особи, які перемістились на більш спокійну частину України внаслідок цієї війни росії, теж у своїх тих містах пробують поєднуватися, шукати якісь виходи з тим, щоб той додатковий потенціал людський, який отримали на заході міста та села, куди теж поприїжджали люди, сформувався», — сказав голова правління ГО.

Сергеєв підкреслив, що місцева влада діє в рамках того, що її доручили, у рамках тих відповідальних функцій, які на неї покладені. А паралельно потрібно, на його переконання, щоб існували нові, активні, спроможні, здібні люди, щоб вони теж мали можливість доступу до влади.

«Розвивайте місцеве самоврядування, розвивайте свою громаду, структуруйте її. А для цього потрібно громадянське суспільство, саму громаду повезти в перший клас. Перший клас на заході починається набагато раніше, ніж у нас. У нас діти в садочки ходять до шести років, а, наприклад, в Європі в школу йдуть з трьох-чотирьох років уже. Тобто спільноті потрібно, щоб вони пішли у свою школу, громадську школу, щоб знайти в цих кварталах, у мікрорайонах активні спільноти, які будуть опікуватися розвитком кварталів, мікрорайонів, районів, вулиць і будуть допомагати сільрадам, місцевим радам вести та розвивати свої міста структуровано. Для цього потрібно, щоб вони змалку пішли в перший клас і навчалися певних речей, про які якраз і розповідає програма „Лідери громад“», — пояснив він.