Робота АРМА повністю паралізована — керівник Центрального теруправління

Робота Нацагентства з розшуку та управління кримінальними активами (АРМА) під керівництвом Олени Думи повністю паралізована.

Робота АРМА повністю паралізована
Робота АРМА повністю паралізована

Про це в коментарі заявив керівник Центрального теруправління АРМА.

«Вже чотири місяці робота АРМА повністю зупинена. Основні функції Нацагентством з розшуку та управління кримінальними активами не виконуються взагалі. Зокрема, за чотири місяці не було проведено жодного відбору управителя або реалізації арештованих активів. Крім того, в АРМА, без погодження Кабміну, паралельно існують дві штатні структури. Є фінансові порушення щодо витрачання бюджетних коштів. Також, на роботу у державну службу набираються люди фактично без відповідного професійного досвіду. Це стосується головного юриста, кадровика, людей, які очолюють напрямки з розшуку кримінальних активів та їх менеджменту. Всі офіційні публікації, які оприлюднюються в новинах щодо діяльності АРМА, по факту є звичайним популізмом. Це може підтвердити і громадська рада при АРМА» , — каже керівник Центрального теруправління АРМА.

За його словами, після того, як до АРМА прийшла нова команда, практично всі фахові спеціалісти, які там працювали багато років, були звільнені.

«Їх просто змусили звільнитися, а у Нацагентство з розшуку та управління кримінальними активами понабирали своїх родичів та знайомих. Після чого почали ставити незаконні доручення. В державі зараз така ситуація, що люди бояться втратити роботу і тому, здебільшого мовчать. Я ж дав опір. Зокрема дорученню, яке було надано позаштатним радником Олени Думи Гроною В.Л. Останній не має жодних повноважень. Доручення стосувалось арештованих активів олігарха рф Фрідмана IDS (Моршинська), які мають бути націоналізовані. Є рішення суду про те, що активи мають бути арештовані на 100%. За задумом Грони, необхідно було поїхати на перевірку на об’єкт та встановити, що там відбулось розкрадання. Якщо говорити про законний спосіб, то в АРМА, відповідно до Закону, є функція моніторингу ефективності управління активам, в рамках якої уповноважений підрозділ забезпечує регулярні виїзні та камеральні перевірки. Якби відбулося розкрадання, такі факти були б встановлені. Можу тільки здогадуватися, що Грона хотів зробити певні маніпуляції. Тому поінформував Грону В.Л., що відповідні доручення у встановлений законом порядком має право надавати виключно Голова або її профільний заступник. Після цього при свідках були погрози та побиття Гроною, який обіцяв мені відрізати голову. За цим фактом відкрита кримінальна справа. Однак, поки до Грони тимчасового арешту не застосовано. Він продовжує ходити в АРМА та керувати там процесами», — каже керівник Центрального теруправління АРМА".

Журналісти зателефонували до Вадима Грона, щоб прояснити ситуацію. Однак чоловік, який взяв слухавку, сказав, що журналістам дали невірним номер та відмовився спілкуватися.

До речі, Вадим Грона є одіозним фігурантом земельних війн у Бориспільському р-ні (https://ord-ua.com/2006/10/29/zemelnyie-vojnyi-v-borispolskom-rajone/). Найбільше інформації у відкритих джерелах про нього саме як про забудовника, який працює у Київській області.

Також журналісти намагалися зв’язатися з Головою АРМА Думою Оленою Олексіївною. Однак, Голова АРМА не відповідає на телефонні дзвінки.

Варто зазначити, що керівник Центрального теруправління АРМА повідомляє, що працівники як нової, так із старої команди АРМА знаходяться у повній розгубленості від того, що відбувається. Зокрема від непрофесіоналізму керівництва, перевищення повноважень та підробки документів. Саме тому робота органу є паралізованою.

«Про вакханалію, яка на сьогодні відбувається в АРМА, повідомлено все вище керівництво держави. На сьогодні цим питанням переймається ОП, прем’єр- міністр, Голова ВР, Антикорупційний комітет, Економічний комітет та комітет з питань Нацбезпеки», — резюмує керівник Центрального теруправління АРМА.

Нагадаємо, що раніше в ЗМІ повідомлялося, що непідсанкційні акціонери IDS Ukraine, які володіють понад 50% акцій компанії, вважають, що конкурс з обрання управителя активами «Моршинська» відбувся з численними порушеннями законодавства, і закликають Нацагентство з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) скасувати його результати.