Історик розповів, завдяки чому назва Україна вперше почала гуляти по всій Європі

Саме завдяки творцю першої карти України Боплану, назва Україна почала гуляти по всій Європі, адже карти широко використовувалися.

Історик розповів, завдяки чому назва Україна вперше почала гуляти по всій Європі
Історик розповів, завдяки чому назва Україна вперше почала гуляти по всій Європі

Про це під час ефіру заявив дослідник української історії Сергій Коваленко.

«Гетьман Війська Запорізького на Правобережній Україні Петро Дорошенко залишив наказним гетьманом на Лівобережжі Гнатовича та пішов воювати проти Речі посполитої. А Гнатович замість того, щоб захищати лівий берег від вторгнень москви, навпаки пішов на змову з москвою. Він зрадив Військо Запорізьке та уклав з москвою так звані „Глуховські статті“. На їх основі резиденцією було призначено Батурин. Тому що Путивль, найближча московська фортеця, був на по тому ж самому сейву, що і Батурин. Близько 100 км, тому з Путивля було зручно контролювати, що там в Батурині робиться. Тобто річкові шляхи були найнадійнішими, тому що річкою було легше прорватися. Однак в „Глухівських статтях“ взагалі не йдеться про незалежність, тому Батурин недоцільно називати гетьманською столицею. У нас викривлена історія. Ставити знак рівності між Чигарином та Батурином не можна. Адже Батурин було позбавлено всякого права вибору, а Чигарин до самого кінця це право вибору зберігав», — каже дослідник.

За його словами, останній союз Петра Дорошенка з Османами був досить ефективним.

«До речі, завдяки цьому вперше на політичному рівні прозвучала назва Україна. Після чого завдяки творцю першої карти України Боплану, назва Україна почала гуляти по всій Європі, адже карти широко використовувалися. Все це відбулося з подача Боплану», — каже дослідник.

За його словами, Петро Дорошенко — центральна постать фінальної фази боротьби Війська Запорізького, що боровся за свою незалежність. Зокрема, проти так званої Лівобережної гетьманщини.

Він нагадав, що у Війська Запорізького було дві назви. Це так само, коли проголосили, що Українська народна Республіка в Києві, а в Харкові також було проголошено Українську народну республіку, але Радянську.

«Потім Катерина ІІ взагалі заборонила згадувати назву Військо Запорізьке. Зокрема, заборонила згадувати запоріжців. Назва Запоріжжя мала зникнути, тому придумали термін гетьманщина. Це було зроблено для того, щоб загнати в межі в імперського дискурсу історію України. Тобто це виплід царської цензури. Яка ж то наука, що складається під тиском цензури», — резюмує історик.