HIMARS уразив командний пункт російського зенітного комплексу

Українські артилеристи спільно зі спецпризначенцями СБУ знищили командний пункт, який міг входити до складу ЗРК С-300 або С-400.

HIMARS уразив командний пункт російського зенітного комплексу
HIMARS уразив командний пункт російського зенітного комплексу

Підрозділ аеророзвідки оперативників СБУ виявив російський елемент зенітного комплексу у Пологівському районі на Запоріжжі.

За характерними ознаками уражений російський об’єкт візуально схожий на радянський командний пункт 5Н63С з радіолокаційною станцією підсвітки комплексу С-300 або ж на його подальший розвиток — командний пункт 92Н6Е комплексу С-400.

Багатофункціональна РЛС підсвічування цілей і наведення ракет (РПН) здійснює прийом та відпрацювання повітряних цілей.

Вибуття командного пункту зі складу зенітного комплексу повністю паралізує його, адже саме через нього координується робота усіх інших складових, зокрема, радарів та пускових установок.

Комплекс такого класу мав забезпечувати перехоплення повітряних цілей та балістичних ракет на великій відстані та прикривати велику площу у прифронтовій зоні та навколо стратегічних об’єктів. Його нейтралізація дозволить безпечніше працювати українській авіації.

Вибиття російського ППО та ПРО

Нагадаємо, що кількома днями раніше українські розвідники знищили російський радіолокаційний комплекс 48Я6-К1 «Подлёт» в Бєлгородській області.

Російські військові застосовують ці РЛС для контролю повітряного простору та знаходження цілей на малих та гранично малих висотах. Вони працюють у кооперації із зенітними ракетними комплексами С-300 та С-400.

Також 31 жовтня Україна нанесла удар та уразила елементи російського зенітно-ракетного комплексу С-300 в районі селища Молочне, що знаходиться на території тимчасово окупованого Криму.