Єпископи були й залишаються недоторканими фігурами, — Саган

Єпископи в Україні були недоторканими фігурами, і вони й досі залишаються недоторканими.

Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги»
Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Це велика проблема, про яку я пишу вже 30 років, — непокараний злочин призводить до ще більшого злочину. І СБУ свого часу просто реально боялася відкривати кримінальні справи проти людей у рясах. Я навіть писав свого часу, що в нас є окрема каста недоторканих, тому що ні міліція, ні СБУ, ні інші правоохоронні органи, ні Прокуратура не хочуть відкривати кримінальні справи й роблять усе, щоб ці священники чи причетники уникли покарання, я вже не кажу за єпископів», — зазначив він.

Гість програми нагадав, що наразі є 30 таких людей, які не мають українського громадянства, а натомість мають російське.

«І в той же час держава ніяк не реагує на це. Вони два роки назад заявили, що є такі люди. І що далі? Які повинні бути висновки? Тобто в основі повинно бути чітке виконання чинного законодавства», — наголосив експерт.

До того ж, за його словами, це законодавство пройшло європейську експертизу, воно не викликає несприйняття.

«Європейський суд з прав людини чітко сказав, що кожна людина, яка входить у ту чи іншу релігійну організацію, повинна чітко розуміти, до якої юрисдикції, до якої глобальної чи центральної [влади] належить ця громада. Держава повинна забезпечити цим людям цю інформацію. І власне пункт 7 статті 12 Закону „Про свободу слова та релігійні організації“ про це й говорить, він дає чіткі ознаки того, яким чином ми можемо визначити, чи ця релігійна організація тобі належить. Яким чином? Там є чіткі критерії, які є об'єктивними, не є суб’єктивними. Там є чіткі критерії, де сказано, яким чином ми це визначаємо», — пояснив Саган.