Економіст прокоментував початок блокади кордону з Україною польськими перевізниками

Польські перевізники хочуть запровадити неринковий спосіб конкурентної боротьби на ринку ЄС.

Експерт про початок блокади кордону з Україною польськими перевізниками
Експерт про початок блокади кордону з Україною польськими перевізниками

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економіст Олег Пендзін.

«Те, що хочуть зробити польські перевізники — неринковий спосіб конкурентної боротьби. Коли уважно подивимося на перелік вимог польських перевесників, то він є нереалістичний по своїй суті. Виконати їх вимоги неможливо. По-перше, вони вимагають повернути скасування виїзду українських фур за межі України, до ЄС. До війни, коли не було так званого транспортного безвізу, поляки кожного року давали українцям від 160 до 200 тисяч ліцензій на перетин кордону. Тобто це разовий перетин кордону фурою. Цих ліцензій вистачало, як правило, до серпня — вересня. Потім український транспортний сектор завмирав. А знайти додаткові ліцензії було неможливо. Всі останні перевезення робилися поляками. На сьогодні поляки є основним перевізником в середині Євросоюзу. Тобто польські фури — основний перевізник в рамках Євросоюзу. А тепер уявить, що на цей ринок зайшли українці, які активно витісняють поляків. Мова йде про перевезення по Євросоюзу. Це дуже сильно дратує поляків», — каже економіст.

За його словами, поляки хочуть, щоб їх без черги пропускали на українських кордонах. Особливо мова йде про авто, які повертаються пустими. Також вони намагаються ускладнити процес надання Україні екологічних дозволів.

«Тобто, щоб українці не мали можливості їздити по країнах ЄС. Найголовніше — вони хочуть отримати доступ до української системи шлях. Справа в тому, що польський перевізник не може знайти поляка — водія, який би дав згоду їхати в Україну. Тому на перевезення вантажів беруть українських водіїв. Однак український водій без системи «Шлях» зможе заїхати, однак не зможе виїхати. Тому полякам потрібен доступ до «Шляху. Все, що перераховано, поляки точно не отримають, вони побачили, як це зробили аграрії і думають, що їм це вдасться зробити так само. Перемовини неможливі, однак Україна буде шукати якісь інші шляхи. Тим більше будуть перемовини з Брюсселем. Тобто всі транспорті, міграційні та агро питання, треба вирішувати при русі України до ЄС. Адже Україна з населенням 30 млн — суттєво порушить баланс, який створився в Євросоюзі. Ми занадто великі та чисельні. Тому наша присутність в ЄС буде суттєва вливати на внутрішній поділ праці в Євросоюзі. Про це треба домовлятися вже зараз «, — зазначає економіст.

Нагадаємо, що польські перевізники перенесли початок блокади руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні («Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава Руська», «Дорогуськ-Ягодин») з 3 на 6 листопада.