Скандал в АРМА: після висвітлення в ЗМІ зловживань всередині органу звільнили керівника Центрального теруправління

Сьогодні, 6 листопада, після гучних заяв у ЗМІ про зловживання головою органу Оленою Думної та іншими робітниками, на сайті АРМА з’явилося повідомлення про звільнення керівника Центрального теруправління В. Романова.

Скандал в АРМА
Скандал в АРМА

Про це повідомляє i-ua.tv.

За його, словами кадрова політика в АРМА ведеться з порушенням норм діючого законодавства. Зокрема, без проведення співбесід та конкурсних відборів при призначенні на посаду.

«На керівні посади призначаються особи без відповідного досвіду роботи, а також граничним віком перебування на державній службі. Вказана ситуація, в тому числі, склалася внаслідок призначення начальником Управління персоналу Олександра Котельникова, який не має жодного дня відповідного досвіду, та начальника Управління правового забезпечення Сергія Ксьондза, який теж не приховує, що юристом ніколи не працював (не проходив спецперевірки та не вживались заходи згідно з Законом України „Про очищення влади“, такі перевірки не розпочато з незрозумілих причин навіть після відкриття реєстру декларацій)», — зазначає В. Романов.

За його словами, через некомпетентність останніх і прагнення Олени Думи призначити на керівні посади «своїх» людей, в АРМА понад 2 місяці існує два діючих штатних розписи. Так, без погодження Міністра Кабінету Міністрів України Головою АРМА в перевищення своїх повноважень змінено структуру Нацагентства і наказом від 22.08.2023 No 184 з 23.08.2023 введено в дію новий штатний розпис. Але, на даний час більшість працівників центрального апарату АРМА продовжують виконувати свої посадові обовʼязки, передбачені штатною структурою, яка затверджена наказом АРМА від 05.05.2022 No 65.

«Таким чином, протягом більше двох місяців паралельно існує дві структури. Тобто два штатних розписи центрального апарату АРМА, що призводить до дублювання посад у штатних розписах, і як наслідок, розтрати бюджетних коштів фонду заробітної плати, що має окремі ознаки злочину, передбаченого ст. 191 К України «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», — каже В.Романов.

За його словами, крім нанесення економічних збитків державі, відбувається моральний тиск на працівників, які на даний час не переведені до нової структури центрального апарату АРМА. Зазначена ситуація є предметом залякування працівників, які пропрацювали в АРМА не один рік.

«За таких умов в АРМА почалися системні порушення законодавства України, в тому числі і про держслужбу. Голова АРМА Олена Дума не тільки сама порушує Закони України, але й ігнорує незаконні дії своїх підлеглих», — підкреслює В. Романов.

За його словами, стан справ на сьогодні в АРМА загрожує національним інтересам України.

«Після призначення Олени Думи Головою орган фактично паралізований, управління активами не відбувається, а захист інтересів держави в судах наче навмисно саботується», — каже В. Романов

Так, за інформацією начальника відділу судово-претензійної роботи АРМА Коваленко Н.П., весь склад підлеглих їй призначили «зверху», всі не компетентні і працювати не можуть (було озвучено 16.10.2023 при заступниках Голови АРМА Вликоречаніні П. та Петрові С.). Через це остання перевантажена.

Як результат, всупереч інтересам держави, Оленою Думою прийнято рішення доручити представляти інтереси України щодо активів колаборантів в судах штатним юристам загального профілю в територіальних управліннях АРМА. Це підвищило навантаження на юристів теруправлінь в рази.

При цьому, зловживаючи службовим становищем, Голова АРМА обрізала фінансування з територіальних підрозділів на користь «своїх в центральному апараті АРМА». Люди почали масово звільнятись (за головування О. Думи з Центрального теруправління АРМА звільнились 50% співробітників, в тому числі юристи в повному складі).

Попри це, О. Дума продовжила наполягати на представленні інтересів України в судах саме територіальними підрозділами АРМА, щодо таких важливих справ, як автозаправні комплекси Медведчука «Glusco» та ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (третя компанія аз видобутком газу в Україні) (лист від 20.10.2023 No 10154/1−48−23/9).

«Зазначені дії мають ознаки непрофесійності та халатного ставлення. Прошу Вас сприяти у проведенні службового розслідування стосовно описаного», — звертається у листі до міністру Кабміну Олега Немчінова В. Романов.