Насправді політичне та військове керівництво по суті видає одні й ті самі меседжі, — експерт

Це технологічно форсована ситуація, яка дме вітер на вогонь і розпалює з технологічного у фактичний конфлікт між цивільною та військовою частинами суспільства, між військовим і політичним керівництвом України.

Володимир Тетерук та Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»
Володимир Тетерук та Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»

Про це сказав політолог Ігор Чаленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Я переконаний в тому, що насправді такого критичного конфлікту, про який люблять говорити адепти різних політичних сил і політичних лідерів, немає, бо я завжди рекомендую читати першоджерело і того Time, і того ж The Economist. Насправді якщо там відсіяти інтерпретацію авторів, бо пам'ятаємо, в The Economist теж одна стаття була оглядова від журналіста, то що політичне керівництво, що військове по суті видають одні й ті самі меседжі. Зараз намагаються створити просто такий Маріанський жолоб між Залужним і Зеленським, що нібито Залужний сказав про глухий кут, а Зеленський каже „ні, ніякого глухого кута бути не може, ми далі будемо воювати до перемоги“. Насправді треба розуміти, що Залужний не говорив про глухий кут. Якщо читати в оригіналі англійською мовою, Залужний говорить прямо про патову ситуацію (це треба розуміти з точки зору шахів) через технологічний фактор, технологій. Ось ключ. Це не те, що Україна буде здаватися чи ще щось. Ні, у жодному разі. Просто коли відбувається патова ситуація в шахах, це, відповідно, нічия. І саме тому Залужний і говорить, що треба зробити, щоб перемогти в умовах сучасної позиційної війни, і щоб не допустити такої ситуації нічиєї, коли війська просто не зможуть далі працювати», — пояснив він.

Фактично, за його словами, і Володимир Зеленський, і Валерій Залужний говорять один і той же самий меседж про те, що вони будуть намагатися просуватися, хоч 10−50 м в день.

«Звичайно, це не означає, що будуть і далі зараз планувалися абсолютно непідготовлені наступальні операції. Тобто, очевидно, що це буде активна оборона з операціями на тих ділянках, де побачать слабину ворога. І водночас, звичайно, це чіткий меседж країнам Заходу, що досить нам залізяччя давати сьогодні застаріле», — додав експерт.

Але поки зараз відбуваються ці перемовини на політичному рівні, зазначив Чаленко, військові розуміють ціну втрати часу.

«От, у чому тут нюанс. Якраз тому говорять про необхідність технологічного прориву. Але ж повертаючись до політичної частини цього так званого розколу, далі відбувається вже сніжний ком», — наголосив політолог.

На його думку, сьогодні є певна сторона, яка розгойдує цей конфлікт і створює певні підвалини для створення публічного розколу між військовими та цивільними.

«Чому це відбувається? Можливо, тому що вже публічно говорить про можливість проведення президентської кампанії та виборів у березні наступного року. Можливо, тому це відбувається. Треба, відповідно, окреслити власний електорат, власні цільові аудиторії, бо насправді ми цілком усвідомлюємо сьогодні, що якщо ми підемо на вибори, то держава переходить трохи в інший публічний стан. Хоча, знову ж таки, це не означає, що Сили оборони України не будуть виконувати поставлені завдання та десь щось послаблять. Ні. Просто ми перейдемо на певний стан полеміки й це далі буде відбуватися. Зараз що я бачу, — це сегрегація конкретної цільової аудиторії. Хто сьогодні вже вважає, що, грубо кажучи, Зеленський не правий, то він буде за Залужного. А хтось навпаки», — резюмував Чаленко.