Суддя Конституційного Суду у відставці прокоментував загибель помічника Залужного та 128 бригади

Ситуація з подарованою вибухівкою помічнику главкома ЗСУ Валерія Залужному та трагічна загибель 128 бригади, на Запоріжжі, показує, що ми не виховуємо носіїв державної влади з точки зору політичної відповідальності.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«У нас є кримінальна відповідальність за збереження зброї, боєприпасів та інших вибухових пристроїв, якщо для цього немає законний підстав. Що стосується гранат та іншої вибухівки, то законодавство не дозволяє це зберігати в тилових та домашніх умовах. Окремий випадок — зберігання на складах», — каже В. Шишкін.

За його словами, ситуація з подарованою вибухівкою помічнику Залужному, показує, що ми не виховуємо з точки зору політичної відповідальності носіїв державної влади.

«Не знаю, чи є в наших вузах, де готують кадетів таке розуміння, як самоконтроль поведінки з деякими видами зброї. Чи існувала така підготовка у полковника та майора? Право на носіння зброї було у екстремальному випадку 24 лютого, коли через повномасштабне вторгнення рф, роздавали зброю сформованим, але ще не заштампованим печаткою батальйонам. Якщо екстремальної ситуації немає, то має бути самоконтроль та світорозуміння та саморозуміння «, — зазначає В. Шишкін.

Він підкреслив, що підбір та розставлення кадрів — суто управлінська сфера.

«Це відповідальні Президент та в такому випадку главком ЗСУ Залужний. За іншу управлінську систему відповідальний Кабмін.

«Що стосується трагічної загибелі 128 бригади, на Запоріжжі, то має бути правильний контроль по підбору та розстановці кадрів. Як засуджена людина за контрабанду з колаборантами, може бути призначена на посаду командиру 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади? Тому питання до Залужного та Зеленського, як такі люди потрапляють на такі посади? Можливо це спеціально було зроблено, щоб він передав координати скупчення наших бійців. А ті, хто призначив Дмитра Лисюка командиром 128 бригади, мають сидіти за посадовий злочин. А подивіться кого ставили на посади в Укроборонпром та на посади заступників міністрів або міністрів», — резюмує експерт.