Керівництво АРМА підриває обороноздатність держави — керівник Центрального теруправління

Дії керівництва АРМА дискредитують діяльність державного органу та державних службовців, які в ньому працюють, призводять до втрати економічної вартості арештованих активів.

Минуло майже 4 місяці з дати призначення Олени Думи Головою АРМА
Минуло майже 4 місяці з дати призначення Олени Думи Головою АРМА

Про це i-ua.tv заявив звільнений керівник Центрального теруправління В. Романов.

«Минуло майже 4 місяці з дати призначення Олени Думи Головою Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, але на даний час не вжито жодних дієвих заходів з реалізації арештованих активів або передачі хї в управління. Тобто, Національне агентство фактично не виконує своїх прямих функцій, які полягають у забезпеченні збереження економічної вартості арештованого майна», — каже В. Романов.

За його словами, крім фактичної бездіяльності, керівництво АРМА в односторонньому порядку розірвало ряд договорів управління арештованими активами з окремими управителями та реалізаторами, що призвело до виникнення низки проблем, пов’язаних з фінансуванням процесу зберігання активів, та правових питань щодо повернення активів їх фактичному власнику.

«Одним з прикладів, пов’язаних з необхідністю додаткового фінансування витрат щодо зберігання арештованих товарно-матеріальних цінностей, є розірвання керівництвом АРМА в односторонньому порядку договору з ТОВ „Національна електронна біржа“ щодо реалізації арештованих активів шляхом проведення електронних торгів», — каже звільнений керівник Центрального теруправління.

Зокрема, він підкреслив, що на підставі договору від 07.03.2023 No 2, згідно з актами приймання — передачі від 05.05.2023 та1 09.05.2023 вказаному товариству передано на зберігання товарно-матеріальні цінності загальною вартістю близько 30 млн. грн.

Після розірвання Національним агентством вказаного договору ТОВ «Національна електронна біржа» листом від 28.09.2023 No 1399/09−23 звернулось до АРМА щодо необхідності до 06.10.2023 вжити заходів, спрямованих на вивезення арештованого майна із складських приміщень товариства. Разом з тим, попереджено, що у разі невиконання вказаних вимог, ТОВ «Національна електронна біржа» буде вимушена з 07.10.2023 нараховувати Національному агентству оплату за зберігання вказаних матеріальних цінностей за комерційним тарифом.

«Таким чином, бездіяльність керівництва АРМА може призвести до необхідності компенсації витрат ТОВ «Національна електронна біржа», повʼязаних із зберіганням арештованого майна, що призведе до додаткових витрат Національного агентства та містить ознаки злочинів, передбачених статтями 367 «Службова недбалість» та 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального Кодексу України.

Іншим прикладом ігнорування законних підстав управління активами, є порушення встановлених термінів повернення активів їх законному власнику при скасуванні ухвали суду на арешт таких активів", — каже В. Романов.

Він зазначив, що згідно з ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 11.04.2023 у справі No 752/4288/22 арештовані активи ТОВ «Юпітер 9агросервіс» передано в управління АРМА.

На підставі договору управління активами (майном) від 15.06.2023 No 150623 вказані активи передано ТОВ «ЄС груп експорт-імпорт Ко».

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 04.08.2023 у справі No 761/22510/23 арешт на зазначені активи скасовано.

Згідно з частиною 8 статті 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», уразі надходження винесеного у межах наданих законом повноважень рішення прокурора або судового рішення, що набрало законної сили, якими скасовано арешт прийнятих в управління активів та/або скасовано передачу активів в управління Національному агентству, за умови наявності судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Національне агентство протягом десяти робочих днів повертає їх законному власнику.

Враховуючи, що 21.08.2023 ухвалу щодо скасування арешту оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, АРМА повинно не пізніше 31.08.2023 повернути активи ТОВ «Юпітер 9 агросервіс».

Незважаючи на встановлені Законом України «Про АРМА» терміни, на даний час активи їх законному власнику не повернуто.

«Тобто, перевищуючи свої службові повноваження, керівництво АРМА протягом двох місяців сприяє незаконному користуванню третіми особами приватною власністю ТОВ „Юпітер 9 агросервіс“, чим завдає значних економічних збитків вказаному товариству», — підкреслює В. Романов.

За його словами, згідно з абзацом 4 частини 8 статті 21 Закону України «Про АРМА», бездіяльність Національного агентства, яка полягає у неповерненні активів, коштів, одержаних від реалізації арештованих активів, а також процентів, нарахованих як плата за користування банком такими коштами, їх законному власнику може бути оскаржена особою, права, законні інтереси якої порушено, у порядку, встановленому законом.

За наявною інформацією, керівництво ТОВ «Юпітер 9 агросервіс» має намір звернутися до судових інстанцій з метою поновлення права на користування приватною власністю та відшкодування економічних і моральних збитків, пов’язаних зі порушенням термінів перебування рухомого та нерухомого майна вуправлінні третіх осіб.

Крім того, мають місце масові факти затягування керівництвом АРМА процесу передачі активів за рішенням Уряду на підставах, передбачених статтею 21' Закону України «Про АРМА».

Т, а к, н, а виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.09.2023 No 797-р «Деякі питання управління активами, на які накладено арешт в кримінальному провадженні, у виняткових випадках», АРМА повинно передати в управління ПАТ «Укрнафта» арештовані активи мережі АЗС «Glusco». На даний час відповідні акти приймання-передачі не підписані, що унеможливлює ведення ПАТ «Укрнафта» господарської діяльності, спрямованої на отримання прибутку на користь Держави від експлуатації майже 90 працюючих автозаправних комплексів.

Також, Національним агентством досі не виконано вимоги розпорядження Кабінету Міністрів України від 01.08.2023 No 669-р «Деякі питання управління активами, на які накладено арешт в кримінальному провадженні, у виняткових випадках», а саме, не передано в управління ПАТ «Мотор Січ» 100% статутного капіталу ТОВ «Вінницький авіаційний завод», що становить 17 539 134 грн.

«В умовах бойових дій, спрямованих на організацію супротиву повномасштабному вторгненню збройних сил російської федерації на територію України, зволікання керівництва АРМА з передачею в управління стратегічно важливого підприємства підриває обороноздатність держави.

Зазначені факти дискредитують діяльність державного органу та державних службовців, які в ньому працюють, призводять до втрати економічної вартості арештованих активів (за умови невчасної передачі їх в управління або реалізації), а також виникнення передумов до нанесення економічних збитків державі шляхом подачі претензійних звернень збоку власників та управителів активами од судових інстанції з метою отримання відповідної грошової компенсації.

Стан справ на сьогодні в АРМА загрожує національним інтересам України. Після призначення Олени Думи Головою орган фактично паралізований, управління активами не відбувається, а захист інтересів держави в судах наче навмисно саботується", — резюмує В. Романов.