Чи приймуть Україну до НАТО до завершення війни з рф — відповідь експерта

Ідея ексгенсека НАТО Андерса Фог Расмуссена про вступ України до Альянсу ще до завершення війни, виглядає красиво та цікаво, але від неї Україна може отримати більше шкоди ніж користі.

Ексгенсек НАТО Андерса Фог Расмуссен заявив про вступ України до Альянсу
Ексгенсек НАТО Андерса Фог Расмуссен заявив про вступ України до Альянсу

Про це заявив i-ua.tv політолог Володимир Воля.

«Закликати ексгенсек може кого завгодно. Річ у тому, що рішення про прийом будь-якої нової держави до складу Північноатлантичного Альянсу ухвалюють держави, які є членами НАТО, шляхом консенсусу. Тому закликати звісно можна прийняти Україну до НАТО хоч сьогодні. Однак треба бути реалістами. Це складна процедура. Крім того, є держави, які висувають певні вимоги. Ми бачимо це на прикладі Швеції. З Україною буде та сама історія, тому що Угорщина обіцяла блокувати», — каже В. Воля.

За його словами, ще питання, скільки триватиме війна.

«Питання відкрите, тому що ніхто не знає точно. Однак уряд Орбану буде при владі, ще мінімум 2 роки. Тому війна може завершитися раніше, ніж правління Орбана в Угорщині. Тому говорити про приймання України до НАТО ще до завершення війни, виглядає некоректно. Тому не знаю, навіщо Расмуссен робить популістські некомпетентні заяви. Крім того, для України ідея вступу до НАТО, має як плюси, так і недоліки. Цілком можна розглядати варіант, що раптом всі погодилися і Україну прийняли до НАТО, Однак це означатиме, що всю територію, яка знаходиться під контролем української влади, стає частиною Альянсу і потрапляє під захист Альянсу та ядерні парасольки США та Британії й Франції. Йдеться про те, що ядерні держави не будуть вести між собою війну і лінія фронту буде заморожена доки не розвалиться рф. А коли це станеться наразі не можна передбачити. Однак в такому випадку території, які окуповані, залишаться під контролем рф. Після чого там зміниться склад населення та ідентичність. Таким чином Україна втратить окуповані рф території за допомогою вступи до НАТО під час війни. Такий сценарій для України не є адекватним та корисним. Аналогії з Кореями та Німеччинами тут не коректні та недоречні. Адже тут стає питання чи хоче України віддати частину території рф заради вступу до НАТО під час війни і ці території перестали бути українськими», — резюмує експерт.