Постанова Міноборони про спрощення закупівлі дронів більше піар — експерт

Прийнята постанова тільки дозволяє державі та суспільству закупляти цивільні дрони, однак не передбачає змін у їх використанні. Тому армія не зможе їх вільно використовувати.

Постанова Міноборони про спрощення закупівлі дронів більше піар
Постанова Міноборони про спрощення закупівлі дронів більше піар

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Треба почитати саму постанову та зрозуміти усі піднормативні акти до неї. Тобто усі розпорядження, накази, процедури, які були розроблені під цю процедуру. Постанова тільки дозволяє закупляти дрони цивільного призначення. Це так звані „весільні дрони“, FPV-коптери і так далі. Хоча сама декларація, як ідея дуже не погана, але ж яке її втілення? Адже ми маємо справу з військовими бюрократами. Наприклад, FPV-дрон, який є разовим боєприпасом, частині, яка його отримала і взяла на баланс, для того, щоб списати цей дрон, треба підписати 7−8 документів. А з них три документи, які треба підписати перед використанням. Уявіть собі, як фронті наші бійці спостерігають, що рухається ворожий об'єкт, а в них під рукою є FPV-дрон, який доцільно використати негайно, щоб вразити цю ворожу техніку. Це хвилини. Але до цьому їм треба скласти документи перш ніж оператор має вийти на позиції та вдарити дроном по ворожому об’єкту», — каже В. Жердицький.

На його думку, прийнята постанова тільки дозволяє державі та суспільству закупляти цивільні дрони типу FPV-коптерів. Однак постанова не передбачає змін у використання та списанні цих дронів.

" Це не означає, що наша армія зможе вільно їх використовувати. Адже списати дрони дуже велика проблема, які сотнями щоденно втрачаються на фронті. Тобто на 1 дрон треба, щоб сиділо та працювало 5 людей для його списання. Тому право закупляти цивільні дрони не означає, що наші бойові частини зможуть вільно їх використовувати. Другий момент — важливо у кого держава їх збирається закупляти. Крім чиновників, які сидять на відкатах, вся Україна та бійці на фронті, знають, що більшість таких дронів постачають громадяни, волонтери В Україну великими обсягами завозяться комплектуючі, щоб робити дрони. Так ось такі тисячі невеличких майстерень та виробництв, які виготовляють FPV-коптери, більш ніж впевнений, що вони не потраплять у перелік постачальників, у яких держава може закупляти дрони. Тому не вірю, що ця постанова суттєво змінить ситуацію з постачання дронів на передову. Це лише дасть можливість попіаритися, що вони ніби розв'язали проблему з закупівлі дронів та друге — дасть можливість «заробляти» дуже обмеженому колу їхніх постійних постачальників та отримувати відкати на постачанні за завищеними цінами дронів. А ми, як громадянське суспільство не повинні розслаблятися. Ми повинні далі знаходити способи та ресурси для виробництва всіх дронів, які ми можемо виробляти та відправляти їх на фронт", — резюмує експерт.