Юрій Хмельницький був послідовним незалежником, — Коваленко

Юрій Хмельницький був здібним учнем, виявляв великі здібності до наук, також він мріяв стати професором Києво-Могилянської академії.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"

Про це розказав незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Оці політики, оці чвари, оці ріки крові, гріх за які падав на нього, (він ще й був християнин щирий) він не міг цього стерпіти. Тим більше, що він за це брав на себе відповідальність, і страждав», — зазначив він.

За його словами, після Юрія Хмельницького гетьманом Війська Запорозького обрали Павла Тетерю.

«Павло Тетеря був теж його зятем. Тобто він одружився з Оленою Хмельницькою, яка вдовіла після смерті Данила Виговського. Знову ж таки, така от зв'язка. Але незважаючи на все, коли Павло Тетеря почав сходити з курсу незалежності Війська Запорозького, а почав горнутися під Варшаву, почалася ця змова проти нього Івана Виговського. І до цих змовників долучився і Юрій Хмельницький, який на той час уже був ченцем. Він же після зречення гетьманства постригся в ченці під іменем Гедеон. Коли цю змову було розкрито та розгромлено, це був початок 1664 року, Іван Виговський був розстріляний. Івана Богуна, теж учасника змови, під Новгород-Сіверським викликали на військову раду. Тоді ж Іван Казимір ішов походом на Москву. Його викликали на військову раду, щоб арештувати. Він чинив опір і загинув там у сутичці під Новгород-Сіверським», — пояснив гість програми.

Серед змовників також були Йосип Тукальський і Григорій Гуляницький. Вони теж були заарештовані, разом із Юрієм Хмельницьким, додав історик.

«От, що значить, що не можна його (Юрія Хмельницького, — ред.) розцінювати як зовсім таку постать нікудишню. Там, де він мав свою позицію, а позиція у нього була незмінна щодо незалежності Війська Запорозького, він виявляв і рішучість, і сміливість, і все», — сказав Коваленко.

Їх усіх визволив Петро Дорошенко після того, як він став гетьманом у 1665 році, підкреслив історик.

«У 1667 році він повернувся з ув'язнення в Україну. І знову ж таки, коли Петро Дорошенко, бажаючи вийти з цього геополітичного трикутника Бахчисарай-Варшава-Москва, щоб якось вирватися на вільний простір, почав з османами вести переговори. Юрій Хмельницький і з цим не погодився й проти цього виступив. Тобто він був послідовним незалежником. Він успадкував від батька незалежну державу й він цієї лінії дотримався», — підсумував він.