Політолог розповів, чому важливі переговори Байдена з Сі Цзіньпіном і на що чекати Україні

Під час переговорів президент США Джо Байдена з головою КНР Сі Цзіньпіном будуть обговорювати війну в Україні.

Що принесуть Україні переговори Байдена з Сі Цзіньпіном
Що принесуть Україні переговори Байдена з Сі Цзіньпіном

«Київ очікує на ці перемовини. Бо в аспекті України є шанс, що Пекін хоча б частково відмовиться від тактики збільшення допомоги рф. Це послабить можливості Кремля. Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна буде історичною. Вона ознаменовує створення полярного світу. Однак не слід вважати, що під час зустрічі будуть прийняті стратегічні домовленості. Головне — комунікація перших осіб держави. Ми бачимо, що міжнародний порядок не працює, ООН перестала функціонувати. Також важко розуміти ситуацію на Близькому Сході», — каже І. Чаленко.

На його думку, Україна навряд чи отримає конкретний перелік домовленостей між Байденом ті Сі.

«Хоча вони будуть обговорювати тему нарощування ядерного арсеналу з боку Китаю. США дуже занепокоєні з цього приводу. Також край важливо побачити співрозуміння між цими країнами в руслі ситуації в Тихоокеанському регіоні. Китай розцінює існування блоку Австралії, Британії та США, як відкриту загрозу. Адже ці країни роблять ставку на побудову атомних підводних човнів для того, щоб стримувати військову спроможність Китаю. Також нікуди не дівається питання Тайваню. В наступному році там відбудуться вибори і очевидно, що Китай намагатиметься вплинути на цей процес. Тому на зустрічі голови США та лідеру КНР буде розглядатися цілий букет питань», — каже політолог.

На його думку, Китай хоче фіксації свого впливу.

«Якщо говорити про G20, то це нагадує байку лебідь, рак та щука. Ми зараз бачимо протистояння країн G7 та держав Брікс. В таких умовах потрібні нові правила гри. Власне про це і будуть говорити лідери США та КНР. Економіки США та Китаю спільно дають майже 44% світового ВВП. Він цих країн залежить безпекове та економічне майбутнє всього світу», — каже експерт.

Також він зазначив, різні сторони спонукають Україну до перемовин.

" Україна цей тренд направила у реалізацію мирної формули Зеленського. Бачимо заяви США про зменшення допомоги, яку вони виділяють Україні. Звичайно США та Китай можуть обговорювати вихід із ситуації у війни рф проти України, але сумніваюся, що Китай зацікавлений у швидкому завершенні цієї війни. Він отримає з цього позитив, бо переорієнтував на себе рф та повністю зацикльовує на собі глобальну бензоколонку. Купує газ за демпінговою ціною. Знову ж таки показує, що в світі є інша точка зору, яка протилежна Вашингтону. Звичайно сторону будуть обговорювати війну в Україні. Однак не слід вважати, що вона стане рушієм для нових перемовин. Вже настільки високі оберти в цій війні, що є величезна інерція і так просто зупинитися на нинішньому етапі просто не вийде. Хоча не можна відкидати чорних лебедів, але точно не після зустрічі Байдена та Сі", — резюмує експерт.