Експерт прокоментував відновлення військових зв’язків між Китаєм та США

Покращення стосунків між Пекіном та Вашингтоном вигідно для України.

Експерт прокоментував відновлення військових зв’язків між Китаєм та США
Експерт прокоментував відновлення військових зв’язків між Китаєм та США

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«США та Китай намагаються врегулювати кризу у відносинах, яка розпочалася з 2017 року. Налагодження стосунків призведе до меншої кількості непорозумінь. В тому числі між підрозділами США та Китаю у Південнокитайському морі. Однак відносити Пекіну та Вашингтону залежать від питання Тайваню. Тому повністю відновити стосунки між США та Китаєм можна лише досягши певного стійкого порозуміння у питаннях Тайваню. Тобто, якщо США отримають від Китаю гарантії, що статус кво Тайваню не буде порушено військовим шляхом. Тобто Китай не розпочне військові дії. Для України це буде позитивний момент. Адже це стосується війни, що відбувається на території України», — каже В. Воля.

На його думку, Україна має перестати бути заручником між США та Китаєм з приводу Тайваню.

«Питання України є другорядним стосовно Тайваню. А українська проблематика для Китаю є не просто війною між москвою та Києвом, а ще одним з інструментів політичного протистояння з США. Тому, якщо питання Тайваню буде врегульовано в політичному сенсі, зокрема, з’являться певні домовленості, то і для Пекіну українська проблематика перестане викликати суперечки з США», — підкреслює В. Воля.

На його думку, позиція Китаю може змінитися на користь України.

«Зараз коли відбуваються суперечки між Пекіном та Вашингтоном, українське питання є одним з інструментів за допомогою якого здійснюється протистояння. Тобто в Пекіні розглядають Київ, як союзника США та як американську територію. Тому, якщо між США та Китаєм покращаться стосунки, то це може спричинити більш позитивні зрушення у питанні цієї війни», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у інтерв'ю програмі «Face the Nation» на телеканалі CBS заявив — президент США Джо Байден хоче відновити військові зв'язки з Китаєм.