У Московії така ж система, як і в нас, — громадський діяч

У Московії така ж система, як і в нас. У нас одинакові системи, як виявляється.

Олексій Якименко та Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги»
Олексій Якименко та Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав громадський діяч, співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Виборці обирають Парламент. Парламент формує Комітет з питань правоохоронної діяльності. Далі Комітет і Президент вирішують питання призначення міністра внутрішніх справ. Тоді міністр внутрішніх справ призначає начальників обласних управлінь поліції, а ті призначають начальників районних. І далі ми бачимо яку практику? Приходить слідчий та поліцай і вручають волонтерам, які працюють на армію, безпідставні підозри. Це факт, це практика. Значить коли воля народу, яка почалася з виборців, пройшла це коло, то з неї вже нічого не буде. Після міністра внутрішніх справ уже йде воля начальника, а не воля народу. Оце теперішня система влади», — пояснив він.

Теперішня система влади
Теперішня система влади

За його словами, нижче на схемі показана стрілка від виборців до начальника районного управління.

«Ось цього зв'язку в нас немає. А він мусить бути в республіці. І це якраз безпосередня організація влади в плані правоохоронної діяльності, коли начальник поліції підпорядкований закону, виконує закон, а контролює це громада районна, а не його начальник. Ось цей трикутник — це вже республіка. А оце довге коло — це радянщина», — зазначив гість програми.

Трикутник системи республіканської влади
Трикутник системи республіканської влади

На його думку, такий трикутник має великі переваги. По-перше — корупційні призначення зверху неможливі, тому що керівника поліції обирає та відкликає громада району.

«Друге — телефонне право зверху подзвонити й замовити справу проти активіста (або, як кажуть у нас, відмазати якогось депутата) вже не працює. Тому що начальник районного управління поліції підпорядкований закону та громаді, а не начальнику області чи в Києві. Третє — контроль за ресурсами. Усі види ресурсів (лісові, водні, земельні, бюджетні) потрапляють під контроль громади. Четверте — негативна кадрова селекція, яку ми маємо зараз, неможлива, тому що керівник районного управління поліції розуміє, що йому потрібні спеціалісти. Якщо він не буде брати на роботу спеціалістів, а буде когось влаштовувати по дзвінку, то кінець кінцем його звільнять», — підкреслив громадський діяч.

Шоста перевага — це реалізація волі виборів. Ця система, на його переконання, дозволяє на рівні району, відповідно до закону, реалізовувати те, що там прописано.

«Сьоме — випробовування, підготовка, навчання, виховання кадрів відбувається на очах у нас. І тоді ми отримуємо вже на вищих рівнях, в області та на центральному рівні кадри, які вже пройшли перевірку з самого низу. 5−7 років відпрацював на рівні району, а якщо себе добре показав, значить може працювати на рівні області. Якщо там добре працював, значить може працювати краще, значить може працювати в центральних правоохоронних органах», — додав він.

Восьме — особиста зацікавленість керівника районної поліції працювати виключно в межах закону. Тому що, як наголосив Дяків, якщо чиновник буде порушувати закон, то його або громада відкличе, або звільнять контролюючі органи нагляду зверху.

«Оце і є реалізація республіканського типу влади на рівні району. І останнє — дев'яте — моральна атмосфера в суспільстві. Кумівство, зв'язки в родині, товариські [зв'язки] відпадають. Тут уже якщо ти порушник, то давай відповідай. А моральна атмосфера в суспільстві — це дуже важливо для того, щоб суспільство працювало спокійно, щоб була впевненість людей у тому, що справедливість є. І тоді це відбивається на економічних параметрах суспільства, на ефективності виробництва, на ефективності діяльності громадянина, наскільки він може себе реалізувати в цій новій політичній оболонці, у середовищі вже нових відносин, нової якості відносин. Ось дев'ять пунктів — це ті, які ми досягаємо, коли міняємо систему влади на рівні району», — резюмував громадський діяч.