Експерт розповів, чого очікувати від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна

Від зустрічі президента США Джо Байдена з президентом Китаю Сі Цзіньпіна не слід очікувати прориву.

Експерт розповів, чого очікувати від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна
Експерт розповів, чого очікувати від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Тут надто багато розбіжностей між країнами. З іншого боку Китай та США взаємозалежні економічно. Пекін залежний від ринку та західних технологій, а США залежні від товарів з Китаю. Тому на сьогодні є багато точок дотику для розрядки між країнами. Також може бути відновлення військового діалогу на рівні оперативного командування. Є можливість для перезапуску діалогу військових. Також на зустрічі лідерів країн буде обговорюватися питання війни в Україні, глобальної безпеки, а також питання близького сходу та Азії. США спробують здійснити вплив на Китай. Своєю чергою, Китай не відкидає можливість стати перемовником між Україною та рф. Це спробують розіграти. Однак не очікую швидкого порозуміння. Адже Китай зацікавлений у продовженні війни, але у спосіб малої інтенсивності. Тобто, щоб ця війна не ставала глобальною, не інтернаціоналізувалася та не загострювалася. Не виключай, що Китай може зробити жест доброї волі, зокрема, щодо зменшення боєприпасів до рф з боку КНДР. Однак Пекін не буде застосовувати весь арсенал впливу на рф для того, щоб прискорити чи закінчити війну», — каже політолог.

За його словами, під час зустрічі Джо Байдена з лідером Китаю не варто очікувати рішень, які суттєво вплинуть на війну в Україні.

«На першому місці стоять економічні питання. Зокрема, питання технологій. На другому глобальні безпекові питання. Також Сі буде зустрічатися з так званою фінансовою елітою, адже це питання глобального економічного моделювання. А питання Україна вже буде підійматися останнім. Також будуть підійматися питання розвитку глобальної капіталістичної системи. Нагадаю, що попереду складна передвиборча президентська компанія в США. Не факт, що Байден переможе. Тому перемовини про війну в Україні Китай може вести вже з новим президентом США», — зазначає політолог.