В Україні існує 11 доменних зон, які мають русифікований домен та українізований аналог, — Рівтін

На сьогодні в Україні існує 11 доменних зон, які мають русифікований домен та українізований аналог.

Олег Рівтін під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом
Олег Рівтін під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом

Про це повідомив CEO Сityhost.ua, ініціатор руху з дерусифікації українських доменів Олег Рівтін під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом 17 листопада.

«Наприклад, якщо ми візьмемо доменну зону для столиці, то русифікований варіант звучить як kiev.ua, а українізований, відповідно, має поширення kyiv.ua. Загалом таких зон у нас 11. Ці доменні зони працюють як дзеркальні», — пояснив він.

Статистика станом на 1 серпня 2023 року показує, що в русифікованих доменних зонах значно більше імен, аніж в українізованих.

«У регіонах, де більш розповсюджена українська мова, цей розрив не такий великий, але й там зросійщені доменні зони мають перевагу над українізованими», — додав спікер.

28 червня 2022 року компанія запустила ініціативу з дерусифікації українських доменів, яка полягає в тому, щоб припиняти реєстрацію імен у зросійщених зонах.

«Тобто з 28 червня в нашій компанії клієнти можуть реєструвати виключно імена в доменних зонах, які є не русифіковані, а українізовані. Ми також, аби підсилити цей ефект, впровадили знижки на українізовані доменні зони, проводили інформаційну кампанію та зверталися до клієнтів, пропонували їм перейти з русифікованих доменних зон на українізовані», — зазначив ініціатор руху.

З 1 серпня по 30 вересня відбулася акція з популяризації правильного столичного домену — kyiv.ua, учасниками якої стали 28 українських реєстраторів.

«За два місяці ми зареєстрували 1780 нових доменів у зоні kyiv.ua й ця зона зросла на понад 60%. Це дуже класний результат. Якщо подивитися на попередні періоди, то ми бачимо, що зона kyiv.ua значно підросла. Цікавий момент у тому, що зона kiev.ua, русифікована, втрачає свої позиції. Люди не продовжують там свої домени та переходять на kyiv.ua», — підсумував Рівтін.