СБУ викрила на Харківщині та Прикарпатті ще двох прихильників рашизму

СБУ затримала ще двох прокремлівських інтернет-агітаторів, які діяли у Харкові та Івано-Франківську. Зловмисники публічно виправдовували збройну агресію рф проти України, героїзували російських окупантів та вихваляли колишній срср.

СБУ викрила на Харківщині та Прикарпатті ще двох прихильників рашизму

Для поширення деструктивного контенту обидва фігуранти створили анонімні акаунти у забороненій соцмережі «Одноклассники». Там вони публікували власні антиукраїнські дописи та репостили публікації або відео пропагандистів з країни-агресора.

Так, на Прикарпатті кіберфахівці СБУ затримали ворожого агітатора, який популяризував бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер» і поширював фейкові «новини з фронту».

Також він намагався дискредитувати українських захисників, що воюють на передовій у Донецькій області, насамперед оборонців Авдіївки.

За даними слідства, фігурантом є уродженець села Дубенки, колишній співробітник пенітенціарної служби. Під час обшуків у його помешканні виявлено мобільний телефон та комп’ютерну техніку, які він використовував для розповсюдження ворожої пропаганди.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за чч. 2, 3 ст. 436−2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

У Харкові затримали прихильника рашизму, який вихваляв загарбницьку політику кремля, «ностальгував» за колишнім срср і сподівався на захоплення східного регіону України.

За матеріалами СБУ він раніше отримав повідомлення про підозру, а після цього почав переховуватись від слідства і намагався втекти до росії.

Втім, співробітники Служби безпеки розшукали фігуранта і затримали його. Наразі вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій. Фігуранту обрано запобіжний захід — тримання під вартою. За обома викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки викрила в Харкові ще одного агента головного управління генштабу збройних сил росії.