Річниця Нюрнберзького процесу: чи відбудеться суд над російським керівництвом?

20 листопада 1945 року в Палаці правосуддя в Нюрнберзі розпочався судовий процес, під час якого засудили керівництво нацистської Німеччини.

Річниця Нюрнберзького процесу: чи відбудеться суд над російським керівництвом?

Про аналогічний процес щодо російського керівництва поговорили з правознавцем і фахівцем з Конституційного права Миколою Сірим.

«Необхідність такого суду випливає з логіки подій, в яких ми сьогодні живемо. На необхідності такого суду наголошує Україна та міжнародна спільнота, яка сповідує демократичні цінності. Безперечно, такий суд потрібний і з точки зору історичної справедливості, яка має наступити, і з точки зору юридичної справедливості. Тому що саме вирок агресору такого суду породжує найкріпщі основоположні підвалини для інших форм юридичної відповідальності, пов'язаних з виплатами, репараціями, конфіскаціями багаторічними тощо. Але чи буде такий суд, чи ні — відповідь на це питання дасть лише історія. Тобто, станом на сьогодні, дати вичерпну відповідь, чи він буде, чи ні, неможливо, тому що, у тому числі, залишається можливість варіанту якогось компромісного вирішення результатів війни, тобто компромісного не з точки зору суверенної території України, а з точки зору відповідальності», — пояснив він.

Часто кажуть, що люди, які постали перед трибуналом у Нюрнберзі, відповідали за те, за що мав би відповідати Гітлер. Правознавець вважає, що така ситуація не може повторитися з путіним.

«Я думаю, що дискусій, принаймні ані в Україні, ані на міжнародному рівні, з цього приводу фактично немає, тому що вина держави росія, її еліти, її народу є більш ніж очевидною. Ми можемо навести величезну кількість офіційних, авторитетних тверджень про те, що не лише путін винен, а винен той народ, який породив путіна, який підтримує його політику, при чому підтримує цю політику доволі тривалий уже час. Можна допустити помилку на короткому відрізку часу, але виходячи з того, що війна проти України вже триває досить великий час, то це стверджує вину російського народу», — зазначив експерт.

Також є чимало тверджень, що путін керує країною та приймає рішення в наближеному колі, додав Сірий. Тобто є певне коло осіб, які приймають стратегічні рішення та, відповідно, несуть відповідальність.