Політолог розповів, навіщо Ллойд Остін насправді приїхав до Києва

Міністр оборони США Ллойд Остін приїхав до Києва, щоб обговорити питання з надання військової допомоги Україні. Також візит пов’язано з активізацією навчань українських пілотів в рамках авіаційної коаліції F16.

Міністр оборони США Ллойд Остін
Міністр оборони США Ллойд Остін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Візит очільника Пентагону свідчить про те, що США не відвертаються від України. Нинішні внутрішньоамериканські політичні проблеми з виділенням нового пакету допомоги нашій державі жодним чином не є виявленням зміни стратегії. Тобто Остін приїхав до Києва та проводить низку зустрічей. Також на цьому тижні він проведе онлайн засідання коаліція Рамштайн. Відповідно в Києві він в тому числі прокоординує питання потреб, які є у оборони України. Тому цей візит показує, що Україна і надалі буте отримувати допомогу. Відповідно - це дуже хороший знак на сьогодні. Тим паче в День народження Байдена. Адже коли очільник Пентагона відвідує Київ — це додатковий сигнал пріоритетності. Плюс можна згадати нещодавно статтю президента Байдена в газеті Вашингтон пост стосовно виділення Україні додаткового фінансування. Тому це можна пояснювати, що США демонструють, що вони і надалі будуть надавати Україні допомогу. Питання в обсягах, але з тих сигналів, які є, обсяги допомоги, які передбачені на наступний рік, входять у межі 61 млрд доларів, які озвучував Байден у бюджетному запиті до конгресу США», — каже політолог.

На його думку, візит очільника Пентагону також пов’язано з тим, що активізуються навчання в рамках авіаційної коаліції F16.

" Просто так кататися Остін не буде. Ми розуміємо, що активізуються навчання в рамках авіаційної коаліції F16. CША не розглядали можливості передати власні летальні апарати, але можливо все зміниться. Адже в Аризоні відбувається навчання пілотів. Плюс Остін володіє номенклатурою, що є в запасах Пентагону. Зокрема, що можна б було використати ЗСУ на наступних операціях. Плюс перед візитом Остіна було офіційно підтверджено, що Україна змогла закріпити плацдарм на Лівобережжі Херсонщини. Відповідно все це треба розглядати в комплексі. Взимку зупинки бойових дій не буде, але де відбудеться їх активізація, поки не відомо. Це буде не широкий фронт, а окремі спецоперації", — каже політолог.

Також, На його думку, під час візиту очільника Пентагону підійматиметься тема нестачі снарядів та артилерії.

«Особливо 155 мм. Адже США дали менше від обіцяного, бо вони пішли на Близький Схід. А ЄС буксує. Адже не виконується план з надання Україні мільйону артилерійських снарядів до березня наступного року. Будуть думати чим їх замінити. Саме тому Остін і приїхав, щоб вирішувати нагальні питання», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що 20 листопада міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським і запевнив у подальшій непохитній підтримці нагальних потреб України на полі бою.