Не можна самбо позиціонувати як російський вид спорту, — Вадим Рогач

Не можна самбо позиціонувати як російський вид спорту. Це інтернаціональний вид спорту.

Вадим Рогач у програмі «Точка зору»
Вадим Рогач у програмі «Точка зору»

Про це заявив президент Національної федерації самбо України Вадим Рогач у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Ще до агресії, до війни в Міжнародній федерації росіянам казали: „Перестаньте позиціонувати його (самбо, — ред.) як російський вид спорту“. Це, по-перше, не правда. По-друге, у нас у Федерації 120 країн, в яких уже є досягнення. Навіть на цьому Чемпіонаті світу вдруге поспіль чемпіоном світу став представник Камеруну, наприклад. Медалі вже розходяться по світу не так, як раніше. Це дійсно чудово, географія країн по медалях розрослася», — пояснив він.

За його словами, засновників самбо було двоє: Віктор Спиридонов і Василь Ощепков.

«Але тут якраз рівень професіоналізму людей, тому що Спиридонов все ж таки був військовим, офіцером свого часу в царській армії. Він практик, він дійсно бажав створити такий вид єдиноборства максимально прикладний. Але Василь Ощепков (Плисак) у силу своєї обізнаності, підготовки фахової, у силу того, що це людина була інтелігентна, з дуже чудовою освітою та спортивною підготовкою, людина, яка дійсно працювала в розвідці», — зазначив гість програми.

Ощепков, на його думку, був чудовим методистом у цьому виді спорту.

«А це найважливіше, тому що це людина, яка змогла скласти наукову методику нашого єдиноборства, ту, на основі якої потім розвивався вид спорту. Тому що це не тільки вийшов, зробив кидок і все, це треба описати, скласти систему підготовки, яку потрібно викласти в якихось методичних працях. Це був Василь Плисак», — додав президент НФСУ.

Також Рогач розповів про Романа Школьнікова. Це був улюблений учень Василя Плисака, а згодом він став засновником української школи самбо.

«Його дуже не люблять згадувати росіяни. Тому що офіційною датою заснування, появи виду спорту самбо є 16 листопада 1938 року. Але Роман Школьніков провів вперше Всесоюзні змагання із самбо в 1932 році в місті Харків, де він працював. (…) Уся боротьба, уся форма, в якій відбувається боротьба, вигадана, створена Романом Олександровичем Школьніковим. І вона не змінювалася з тих пір», — підсумував він.