У нас набагато більше робить народна дипломатія — Суддя Конституційного Суду у відставці

Ми повинні вести зі світом постійну роботу, щоб вони не втомлювалися. Однак замість державних дипломатів, працює народна дипломатія.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Чому впала американська та європейська підтримка України у війні? Кажуть, що вони втомилися, може і так. Однак вони не платять кров’ю за свою свободу. Це платимо за їх свободу кров’ю. Ми повинні вести з ними постійну роботу, щоб вони не втомлювалися. Показувати, як на їх підсвідомість через ЗМІ та літературу та інші форми медіа впливає російська агентура. У нас в країні сидять дуже багато колаборантів та плагіатчиків, ми хоча б одного покарали?», — каже В. Шишкін.

За його словами, замість дипломатів, які мають переконувати світ у підтримці України, у нас набагато більше робить народна дипломатія.

«Тобто волонтери та звичайні люди на культурному та інформаційному фронті. Однак не можна порівнювати їх можливості з можливостями державного представництва. Адже на жаль, закордонна влада йде на зустріч іншій владі. Більш того, де наші книги італійською чи французькою, італійською чи китайською мовою? Чи є вони в цих країнах? До речі, французи та італійці ігнорують англійську мову. Тому у нас має бути багатовекторність освіченості наших людей. Навіть в радянському союзі проводилася політика багатомовності по відношенню до інших країн», — резюмує В. Шишкін.