Ключове, що нам треба зробити, — суспільні перемоги перевести на суспільні блага, — Новак

Свобода і має самовираження через справедливість і гідність людини. Це і є форма вираження, що таке свобода.

Андрій Новак та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Гідність — це національна гідність з різних причин, історичних, культурних, спортивних. А справедливість — це відчуття соціальної справедливості. В чому воно економічно заключається? Перш за все, ідемо від мінімуму. Соціальна справедливість — це коли ми навколо себе у своїй країні не бачимо бідних людей. От коли ми не будемо бачити бідних людей, які ледь-ледь зводять кінці з кінцями, ледь-ледь себе прогодовують, тоді це вже зародки суспільства, яке можна називати соціально-справедливим. Це мінімальна форма — відсутність бідних людей, бідних українців в Україні. Вища форма — це коли більшість українців чи майже всі українці можуть не тільки достойно жити, але й задовольняти свої вищі, крім матеріальних цінностей, потреби (культурні, творчі, мистецькі, наукові, технічні)», — пояснив він.

За його словами, найкращі приклади — це країни північної Європи: Швеція, Фінляндія, Норвегія, Данія, Ірландія, Великобританія, Шотландія.

«Тобто здається, що дуже важкі умови, північ, там від 6 до 9 місяців зима, холодний клімат. Тим менше ці народи в таких жорстких, набагато гірших умовах, ніж живемо ми, при набагато менших природних ресурсах, якими вони володіють, вони змогли досягнути того, що ми зараз називаємо соціальною справедливістю. Це високий рівень розвитку свого суспільства, своєї держави, де вони вже не думають давно про хліб насущний, вони не думають про дах над головою. Це все вони легко можуть собі, своїм родинам забезпечувати. Вони не думають, буде джерело доходу чи не буде, буде мати сім'я з чого жити чи не буде. Тобто той, хто хоче нормально жити та працювати, у цих країнах може задовольнити всі свої потреби особисті та своєї сім'ї й родини», — зазначив гість програми.

Економіст вважає, що Україна має тримати такий суспільний орієнтир країн північної Європи, який, на його думку, українці можуть цілком досягнути.

«Ще й з урахуванням того, що в нас ресурсів набагато більше, ніж навіть у цих всіх країнах, які я назвав, разом взятих. У нас самих ресурсів набагато більше. Тобто можливості є, але питання реалізації. Чому я й говорю, щоб ми після двох Майданів і нашої військової перемоги втретє знову не впустили момент і не перевели ці наші суспільні перемоги на суспільні блага. Це ключове, що нам треба зробити — суспільні перемоги перевести на суспільні блага. А як це робиться? Тільки одним механізмом — економічна модель країни. Якщо ми запровадимо й почнемо реалізовувати ефективну економічну модель, тоді ми суспільні перемоги переведемо на суспільні блага», — резюмував Новак.