Афера з Київміськбудом набирає обертів: військових та переселенців місто залишає без житла

Ініціативна група офіційно інформує, що 30 листопада 2023 року о 10. 00 відбудеться спільна акція інвесторів комплексів, які будує ПрАТ «ХК «Київміськбуд» біля будівлі КМДА по вул. Хрещатик, 36.

Ігор Кушнір
Ігор Кушнір

Про це i-ua.tv повідомили інвестори.

Варто зазначити, що на своє житло очікують близько 40 тисяч інвесторів. Адже будівництво 22 житлових комплексів у Києві зупинене.

«Напруга серед інвесторів все зростає, цинізм та безкарність Ігоря Кушніра не має меж, масштаби розкрадань вражають, бездіяльність міської влади та депутатів київської міської ради просто визивають злість та лють, без житла залишаються десятки тисяч киян, серед яких э багато воїнів, які захищають нашу вітчизну.

Вийдемо на мирну акцію протесту і запитаємо у місцевих чиновників чому не реалізовано жодну з петицій, поданих ще у 2022, чому не публікуються результати аудиту ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (КМБ), коли буде звільнений з посади Ігор Кушнір, коли буде вирішено питання з початком будівництва наших комплексів. І ще багато інших питань для можновладців у нашому місті.

Велике прохання підтримати акцію своєю присутністю. Кожна людина важлива. Лише разом ми сила. Перемога буде за нами у будь-якому випадку", — сказано в повідомленні.

Інвестори зазначають, що серед них дуже багато переселенців та військових, які залишилися без житла під час повномасштабного вторгнення рф.

За словами інвесторів, герої військові гинуть на фронті, так і не дочекавшись власних квартир, за які віддали останні кошти.

Тим часом, журналістів Bihus.Info знайшли віллу голови КМБ на Лазурному узбережжі Франції вартістю 20 млн євро, яку у 2020 році придбала фірма дружини Ігоря Кушніра. Знаходиться вілла у містечку Вільфранш-сюр-Мер, поблизу Ніцци. Вілла має назву Cayo і площу у 850 квадратних метрів.

Діяльністю «Київміськбуду» зацікавилися і в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ щодо діяльності «Київміськбуду».

Нагадаємо, що на початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з держбюджету.

Тимчасова контрольна комісія Київради, яка займалась перевіркою діяльності будівельної кампанії, рекомендує Київській міській раді звернутись до Кабінету Міністрів України з вимогою щодо компенсації ПрАТ «ХК Київміськбуд» сумарного запланованого збитку, пов’язаного із добудовою проєктів Укрбуд в сумі 2,28 млрд. грн. Тобто на додачу до вже завданих місту і інвесторам збитків від діяльності забудовника, хочуть вибити додаткові мільйони коштів платників податків.

При цьому рішення ТКК не містить жодних санкцій проти президента холдингу Ігоря Кушніра та членів наглядової ради, які призвели до розтрати коштів.

«Учасники будівельної афери продовжують працювати далі, мер Києва Віталій Кличко не наймає професійного менеджера і не звільняє увесь склад наглядової ради, хоча має на це повноваження. Замість цього столична влада демонструє профнепридатність і перекладає свою відповідальність на центральну.

Особливого цинізму ситуації додає той факт, що Проблема з ПрАТ «Київміськбуд» створена штучно, а компанія має достатньо активів для продажу, або здачі в оренду і добудови на виручені кошти своїх об’єктів", — стверджує депутат Київради Л. Пашинна.