СБУ повідомила про підозру ще одному російському командиру, який отримав «героя росії» за розстріл цивільних у Бучі

Служба безпеки ідентифікувала ще одного командира російської армії, який здійснював воєнні злочини на території України.

Олександр Досягаєв
Олександр Досягаєв

Встановлено, що цей фігурант віддав наказ розстріляти чотирьох цивільних мешканців Бучі.

Зловмисником є підполковник Олександр Досягаєв — командир 2-го батальйону 104-го полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ рф. Після втечі загарбників з Київщини вище військово-політичне керівництво рф нагородило Досягаєва «орденом мужності» та зіркою «героя росії».

Встановлено, що на початку березня 2022 року він керував діями ворожих десантників, які захопили Бучу. Підпорядкований йому підрозділ брав активну участь у так званих «зачистках» та фільтраційних заходах, спрямованих на придушення руху опору та залякування мешканців регіону.

У ході одного з таких каральних заходів за наказом свого командира ворожі десантники впродовж двох годин розстріляли на проїжджій частині 4-х мирних мешканців. Постраждалі — місцевий житель і троє волонтерів, які проїжджали повз на власному авто. Усі жертви загинули на місці від завданих множинних вогнепальних поранень.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Досягаєву про підозру за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством). Наразі перевіряється інформація про можливу загибель Досягаєва на війні в Україні. Його смерть не є підставою для припинення розслідування і встановлення всіх співучасників та виконавців злочину.

Нагадаємо, 23 жовтня СБУ повідомила про підозру двом генералам та підполковнику рф, які командували обстрілом Херсона: Олегу Макаревичу, Аркадію Марзоєву та Дмитру Жаркіху.