Ми вже повинні обговорювати, як ми будемо жити після перемоги, — Новак

Навіть під час активних військових дій ми вже повинні обговорювати, як ми будемо жити після перемоги, як будемо реалізовувати суспільні перемоги та виводити їх на рівень суспільних благ.

Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»
Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги»

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Причина Революції Гідності також була політична — це спроба реваншу, розвернути Україну з демократичного європейського шляху знову на авторитарний якийсь євразійський, але ми розуміємо, що фактично російський. Це були політичні спроби політичного реваншу та політичного розвороту. Тому й причина Революції Гідності була політична — незгода з цим більшості активної частини українського суспільства. І тому й вимоги всі, які звучали з різних сцен Майдану Гідності, в основному були політичними. Інакше, напевно, і не могло бути, якщо причина Революції суто політична», — сказав він.

Але тепер, на його думку, українці повинні чітко розуміти, що вже потрібно вирішувати питання розвитку країни.

«Після навіть політичних причин двох революцій з дуже коротким інтервалом і після військово-політичної перемоги, яка безумовно буде над нашим історичним ворогом, над росією, далі вже постає питання нашого суспільного розвитку та прогресу суспільних благ. І це здійснюється знову ж таки тільки через механізм ефективної економічної системи», — зазначив економіст.

Експерт переконаний, що вже зараз треба це обговорювати, готуватися, тому що якщо це почали робити після військово-політичної перемоги, суспільство «втратить дорогоцінний час».

«Тому що після нашої військово-політичної перемоги інтерес до України ще буде, але він буде 2−3 роки. Якщо ми цей момент не використаємо, ми знову скотимося втретє вже до просто „добре, що немає війни, та й добре“», — підкреслив Новак.