Близько 30% української шляхти мало тюркське коріння — історик

Зокрема, козацький полковник, гетьман Війська Запорізького Павло Тетеря має тюркське походження.

Близько 30 % української шляхти мало тюркське коріння
Близько 30 % української шляхти мало тюркське коріння

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Відома дослідниця зробила підрахунки, що близько 30% української шляхти мало тюркське коріння. А це якраз середовище князів Глинських. Після того, як вони вкоренилися на Полтавщині, стали постачальниками шляхецьків кадрів. До речі, наймалися саме вихідці зі степу, які могли орієнтуватися по могилах. Так і з’явилися ці 30% української шляхти. До яких, до речі, належать і Виговські, що походять від вихідця зі степу Болсуна. До речі, Павло Тетеря також має тюркське походження», — каже дослідник.

Він підкреслив, що у нащадків Глинських не було розвиненого феодалізму.

«Вони хотіли своїх порядків. Саме тому Глинські прагнули до еліти Литовського князівства. Вони були лідерами у козацькому середовищі, але не були володарями. Вони були вільні люди і тому почали активно впроваджуватися у Литовське князівство, де біло феодальне право. Завдяки чому вони отримали маєтки та посади. Це тоді згубило українську еліту. Саме жадібність і наразі не дозволяє сформуватися українській еліти. А після повстання старших Глинських, Глинське князівство було взагалі скасовано. Потім вони перейменувалися у Домантовичей. Щоб відмежуватися від одіозного прізвища та залишися в козацтві», — каже дослідник.

За його словами, 18 ст в історії України є дуже сумним. Саме тоді відбулася ліквідація Запорізької Січі та залишків української державності.

«Це відбулося в 1764 році, коли було скасовано посаду гетьмана. Також відбулася ліквідація кримського царства», — резюмує дослідник.