Адвокат розповів, чим закінчиться гучна справа по корупції в Держспецзв’язку

Відносно гучної справи очільників Держспецзв’язку, то ми декілька років будемо чекати на її розслідування.

корупція в Держспецзв'язку
корупція в Держспецзв'язку

Про це в коментарі розповів i-ua.tv адвокат Ростислав Кравець.

«Ймовірно, що і ця справа закінчиться угодою зі слідством або взагалі нічим. До речі, в Польщі дуже негативно відносяться до спеціалізованих антикорупційних органів. Ми також бачимо, що робота НАБУ, САП, ВАКС є повністю неефективною. Вони за 5 років створили імідж виключно політичної розправи та роботи, в тому числі й по замовленню іноземних партнерів. Відносно гучної справи очільників Держспецзв’язку, то ми декілька років будемо чекати на її розслідування. Існує велика ймовірність того, що нічого доведено не буде», — каже адвокат.

Він підкреслив, що дивлячись на роботу НАБУ, багато висновків вони роблять упереджено.

«Тому не очікую від цієї справи ніякого позитивного висновку. Якщо подивитися на статистику антикорупційних органів, то статистика розкриття реальних справ дуже низька. МВС та СБУ робили на порядок більше, ніж останні 5 років роблять спеціалізовані органи зі своїм власним судом. У нас робота антикорупційних органів нагадує рибалку на каналі Діскавері. Спіймали, показали, відпустили. Однак вони це роблять для того, щоб виправдати своє існування та мільярдні витрати з бюджету», — зазначає адвокат.

Він нагадав, що справа ексголови Верховного суду Князєва досі не закрита.

«Всі докази є, але його все одно тримають у СИЗО. Справа не передається до суду. Мабуть через політичні домовленості. Не виключаю, що зі справою очільників Держспецзв’язку виникне аналогічна ситуація. Справа буде тягнутися роками. Можливо через 5−6 років очільника Держспецзв’язку виправдають, але на посаді він вже не буде», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у сумі 10 млн грн колишньому заступнику голови Держспецзв'язку Віктору Жорі.

Раніше 20 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинуватили керівництво Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів.

Слідство з’ясувало, що протягом 2020−2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Цього ж дня Кабінет Міністрів звільнив з посад голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору.

У Держспецзвʼязку прокоментували підозру ексголові Юрію Щиголю і заявила, що всі закупівлі від 2020 року проводили з дотриманням законодавства. Відомство закликає утриматись від звинувачень посадовців до рішення суду.

Вищий антикорупційний суд на два місяці арештував колишнього очільника Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації Юрія Щиголя.