Залужний має авторитет і суспільну вагу, тому його атакують, — Євген Магда

В українському інформаційному просторі досі тримається напруженість між військовим і політичним керівництвом України. А деякі державні службовці навіть говорять про звільнення Валерія Залужного.

Валерій Залужний
Валерій Залужний

Так народний депутат Верховної Ради IX скликання (партія «Європейська солідарність») Володимир Ар'єв на початку листопада в соцмережах заявив, буцімто міністр оборони Рустем Умєров вніс на Ставку подання про звільнення Головнокомандувача ЗСУ. Таку інформацію він отримав нібито з «надійного джерела». Згодом свій пост депутат видалив і опублікував спростування.

Також позафракційний депутат, колишній член фракції «Слуга народу» Євген Шевченко зі свого боку оприлюднив у соцмережі пост, в якому стверджує, що нібито новим Головнокомандуючим ЗСУ стане командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський.

А вчора, 26 листопада, нардепка Мар'яна Безугла звинуватила Залужного у відсутності плану на 2024 рік. Вона уточнила, що головнокомандувач ЗСУ не зміг надати відповідь щодо дій України наступного року. Це стало проблемою при плануванні бюджету на 2024 рік, стверджує Безугла.

Політолог Євген Магда сказав у коментарі телеканалу i-ua.tv, що взагалі не розуміє, для чого говорити, навіть теоретично, про звільнення Залужного в умовах війни.

«Безугла та Ар'єв не чиновники. Депутат може ляпати що завгодно», — додав він.

Експерт також сказав, що не вірить у те, що Залужний може піти з посади Головнокомандувача ЗСУ добровільно.

«Тому що він веде найважливішу війну у своєму житті та в житті України. І він добре це усвідомлює. Він добре усвідомлює свою роль у цій ситуації. І тому через це його атакують, що він має авторитет і має суспільну вагу. Тому й розвивається така атака на його позиції», — зазначив Магда.