Міноборони і посольство США домовились про розширений моніторинг

Міністерство оборони України та посольство Сполучених Штатів домовилися про розширений моніторинг використання американської військової допомоги.

Міноборони і посольство США домовились про розширений моніторинг
Міноборони і посольство США домовились про розширений моніторинг

Про це 27 листопада повідомила пресслужба Міноборони.

На виконання цього завдання сторони підписали спільну концепцію, яка передбачає регулярні інвентаризації, спільні фізичні перевірки з партнерами та спецперевірки кінцевого використання американської зброї, яку отримує Україна.

Концепція передбачає забезпечення додаткової прозорості зберігання та використання іноземної зброї.

Наголошується, що ініціатором відповідних домовленостей виступило Міноборони України.

В українському оборонному відомстві зазначили, що окремі типи ракет, пускових установок, БПЛА та прилади нічного бачення, передані американськими партнерами, потребують ретельного контролю та особливих умов зберігання.

Відповідно до домовленості, фахівці США регулярно братимуть участь у спільних перевірках на місцях та консультуватимуть з необхідних питань.

«Всі країни, які надають нам зброю, будуть впевнені, що ця зброя не потрапить в чужі руки, що її контролює виключно уряд, і що вона використовується в законний спосіб. Зі свого боку, Україна робить для цього максимум.

Час посилити репутацію нашої держави, перетворивши її на ініціатора та взірець прозорості та підзвітності", — прокоментував заступник міністра оборони Юрій Джигир.

Зазначається, що посадові особи ЗСУ проходять підготовку щодо використання спеціальних електронних пристроїв та проводять інвентаризації на арсеналах, базах, складах по всій Україні.