Політикум повинен займатися стратегією війни, — офіцер у відставці

Треба розуміти, що таке тактика, а що таке стратегія. Якщо брати тих політиків, які залишилися та не втекли, вони повинні займатися стратегією війни.

Олексій Якименко та Сергій Горбаченко в програмі "Точка зору"
Олексій Якименко та Сергій Горбаченко в програмі "Точка зору"

Про це заявив офіцер ЗСУ у відставці, правозахисник Сергій Горбаченко в програмі «Точка зору» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Я з тих, хто зі своїми солдатами саме пройшов по окопах, не сидів на роті, чи в КСП (Командування Сил підтримки ЗСУ). Знаходившись на Донбасі, на Вуглегірській ТЕС, ми дивилися, що в жовтні нам повинен прийти лендліз. Але його немає», — зазначив він.

За його словами, пасіонарії потрапили під керівництво «штабних щурів», які весь час на армії займалися заробітчанством і будували свою кар'єру.

«І тут треба розуміти, що політикум повинен займатися стратегією. Вони повинні дати чітку концепцію у міжнародному праві, визначення того, що в нас відбувається, саме в юридичній площині, що повинен робити Захід, бо все ж таки Захід брав на себе певні зобов’язання, коли ми відмовлялися від ядерної зброї», — пояснив гість програми.

Водночас Горбаченко додав, що в нормах міжнародного права немає визначення війни.

«Коли ООН створювалася, зібралися великі дяді, вирішили, що війни не буде, можуть бути збройні конфлікти. Але ніхто не знав, що один з них розпочне повноцінну війну в Європі та ще погрожуючи ядерною палицею», — підкреслив офіцер у відставці.

За два роки повномасштабного вторгнення в Україні досі не визначено стратегічний план, а саме стан війна, сказав гість програми.

«Чому Ізраїль може оголосити війну по їхнім законам, а в нас за два роки навіть закону немає? Якщо норм міжнародного права немає, то в Конституції в нас прописаний стан війни. А вони бояться навіть в інформаційний простір закидувати це. Бо тоді що відбудеться? Тоді відбудеться саме перехід економіки на військові рейки, під контроль військових. І тоді якщо будуть на бруківку чи на асфальт кидати гроші, то можна отримати від військових по зубах прикладом», — резюмував він.