Експерт спрогнозував, які гарантії безпеки ЄС запропонує України

Є два важливих питання. Вступ України до ЄС та до НАТО. Від цього будуть залежати гарантії безпеки.

Експерт спрогнозував, які гарантії безпеки ЄС запропонує України
Експерт спрогнозував, які гарантії безпеки ЄС запропонує України

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Можна прогнозувати на що погодиться Євросоюз. Це і так, те, що він зараз робить — надання військової техніки та боєприпасів, військового спорядження та тренування, а також забезпечення консультантами та розвідувальною інформацією. Плюс фінансова підтримка, як для забезпечення оборони, так і для підтримання не військових статей українського бюджету, прийом біженців та запровадження санкцій», — каже В. Воля.

За його словами, невідомо, коли гарантії безпеки наберуть чинності.

" Ми ж не знаємо, чим завершиться ця війна та які будуть реалії. Чи буде нова війна з рф? Адже є ймовірність, що після завершення війни росія знову нападе. При чому через невеликий час", — каже В. Воля.

На його думку, є два важливих питання. Вступ України до ЄС та до НАТО.

" Тобто, якщо Україна стає членом НАТО, то в цьому випадку окремі гарантії безпеки від ЄС Україні виглядатимуть зайвими. Адже вже буде забов’язання колективної безпеки. Це правило зараз діє до всіх держав членів Альянсу. Тому тут головне питання, до якого року залишатимуться актуальними гарантії безпеки від ЄС. Якщо припустити, що Україна через 5 років вступить до ЄС, але ми вже є членом НАТО, то тоді наша країна і так вже захищена оборонними зобов’язаннями в рамках Альянсу. Якщо Україна не буде членом Альянсу, але вже буде рішення про її прийом до ЄС, то треба буде враховувати геополітичні обставини. Тільки враховуючи їх, можна говорити про те, яким буде реальний набір гарантій безпеки для України", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що місія Європейського союзу представить у Києві пропозиції щодо зобов'язань блоку перед Україною у сфері безпеки. Такий візит представника ЄС із документом відбудеться наступного тижня.