Ключова проблема в нашій країні — у нас майже немає територіальних громад, — Лялюк

Часто обговорюється питання територіальних громад. Але ключова проблема в нашій країні — у нас майже немає територіальних громад.

Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»
Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав урбаніст, архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Територіальна громада, територіальна спільнота — це група людей, яка поєднана територією, якою вона керує, і несе відповідальність за розвиток цієї території. Але є базова проблема — немає об'єкта керування — немає території. Якщо ми беремо містян, які мешкають у містах, немає базової одиниці міста — кварталу та території», — зазначив він.

За його словами, базовою одиницею керування міської спільноти є не будинок, а квартал — поєднання будинків і території.

«А в нас цього немає. Тому була розроблена нами програма, яким чином запустити процес формування дійсно міських спільнот через формування квартальних ком'юніті, квартальних комун. Зараз у нас дуже важкий етап в історії, трагічний етап. Але він дає нам шанс для того, щоб запустити цей процес ефективним чином, використовуючи ситуацію. Деяка кількість наших українців лишилася без житла внаслідок агресії росії, тому ми розробили таку покрокову програму, яким чином це можна зробити», — додав Лялюк.