рф хоче збудувати фортецю посеред Балкан — історик

Для росії Сербія — це спроба побудувати фортецю посеред Балкан.

Рф хоче збудувати фортецю посеред Балкан
Рф хоче збудувати фортецю посеред Балкан

«Є ідеї створити сербський світ. Її авторами є колишній міністр оборони та колишній голова розвідки Міноборони Олександр Вулін, дуже проросійський кандидат і вважається шпигуном росії в Сербії та на Балканах. Він казав, що будемо робити все, щоб створити сербський світ на усіх Балканах, щоб захищати сербів. Тобто тут є певна аналогія з руським миром. Коли почала розпадатися Югославія для Белграду — це була велика втрата. Однак діючого президента Сербії звинувачують у авторитаризмі. Зокрема, в тому, що він вибудував паралель — президент та чітка партія», — каже К. Шимкевич.

За її словами, в Сербії практично немає опозиції та вільних медіа.

«При цьому Сербія є кандидатом на вступ до ЄС, для щоб забрати її від кремля. Однак Сербія, каже що буде захищати свої інтереси в Косово, яке є вже понад 15 років самопроголошеною республікою. Тож для росії Сербія — це спроба побудувати фортецю посеред Балкан. Рф хоче вкласти сербан думку, що Серія єдина країна, яка протистоїть США та поганим європейським цінностям. Серби це саме так і сприймають. Звідти і йде намагання дестабілізувати ситуацію і Чорногорії», — каже експерт.

Вона підкреслила, шо росія намагається дестабілізувати ситуацію на Балканах вже 15 років.

«Штучно підтримуючи зону нестабільності, зокрема, через церкву, територіальні та етнічні проблеми. Точки військового загострення — Косово та Боснія, куди росія вкидає набагато більше грошей, ніж в Сербію. Останній рф допомогає зброєю», — резюмує Катерина Шимкевич.