Політолог про меморандум, щодо проведення виборів після війни — лише декларація

Меморандум щодо проведення виборів після війни нічого не означає.

Політолог про меморандум, щодо проведення виборів після війни
Політолог про меморандум, щодо проведення виборів після війни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це жодним чином абсолютно нічого не означає. Це є спільною декларативною позицією в рамках неформального діалогу Моне. Це формат спілкування представників депутатських фракцій та керівництва українського парламенту за посередника ексочильника Європарламенту. Звичайно ця місія багато зробила для підвищення спроможності Верховної Ради. Ми знаємо, що її висновки поступово впроваджувалися в життя — декілька скликань парламенту. Сама ж констатація у діалогах Моне, як на мене, не могла бути іншою. Згідно з діючим законодавством та виборчим кодексом України, з законом про правовий режим воєнного стану, з нормами Конституції, згідно ст. 73, що стосується виборів до парламенту, щось інакше констатувати представники депутатських фракцій та груп просто не могли»,-каже І. Чаленко.

На його думку, в даній ситуації, з точки зору планів проведення чи не проведення виборчої компанії, як президента та і Ради, відповідна декларація — не грає жодної ролі.

«Нардепи зібралися на Закарпатті. Побули там декілька днів. Спілкувалися стосовно діяльності парламенту в умовах воєнного стану. Однак всі ці заяви — лише декларація, яка нічим не підкріплюється. Це не є окресленої позицією загалом політичних сил, представники яких брали участь у цих діалогах Моне. Все це можна назвати дискусії на тему та їх результатами. Вони жодним чином не впливають на сам процес стосовно можливості проведення виборчої компанії у наступному році», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що голови та делеговані представники депутатських фракцій і груп Верховної Ради підписали меморандум, відповідно до якого вибори в Україні відбудуться після війни.