Юрист прокоментував законопроєкт про арешт активів рф на користь відновлення України

Поданий законопроєкт стане першим кроком, щоб усі заморожені на Заході російські гроші, зокрема суверенні активи, були конфісковані на користь України.

Юрист прокоментував законопроєкт про арешт активів рф
Юрист прокоментував законопроєкт про арешт активів рф

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Спільний законопроєкт республіканців та демократів наразі передбачає конфіскацію активів лише фізичних осіб, тобто російських олігархів. Їх активи заморожені у зв’язку із санкціями США через причетність до фінансування збройної агресії України. Цей законопроєкт у разі його прийняття надасть повноваження Генпрокурору, казначейству США, а також Міністерству юстиції здійснювати у примусовому порядку конфіскацію без рішення суду, тобто у позасудовому порядку усього дорогого коштовного майна, яке належить росіянам та російським олігархам, що знаходяться під санкціями. Сюди відносяться літаки, яхти, нерухомість, коштовності, предмети мистецтва, більш того цей законопроєкт підіймає проєкт можливості вище 500- 1000 доларів. Тобто ми говоримо про серйозні кошти, які можуть бути конфісковані. Законопроєкт також передбачає механізм, який буде дозволяти Мінюсту США та американському уряду передавати ці кошти в Україну. Як зазначають сенатори, його розробники — це перший крок до прийняття закону про конфіскацію суверенних активів рф та передачу їх Україні. Тобто це фактично прелюдія до того, що це стане це першим кроком, щоб усі заморожені на Заході російські гроші, зокрема суверенні активи, були конфісковані на користь України», — каже юрист.

Він зазначив, що законопроєкт потребує прийняття. Однак сам факт подачі його парламентарями двох партій вже може свідчити про те, що він має право на існування.

" Коли саме почнуться передавати активи, говорити зарано. Адже конкретних термінів немає. Ще мають бути проведені певні процедури Мінюстом та Офісом Генпрокурору. Також має бути відповідна правова реакція чи реагування української влади для того, щоб отримувати ці гроші. На якому рівні це буде робитися, поки що не зрозуміло. Однак українська влада вже повинна працювати над дорожню картою з приводу можливості отримання цих коштів. Спільно з урядом США. Поки що про конкретику за законопроєкті не йдеться. Однак відповідні органи США та України повинні вже намітити план дій", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що до Конгресу США внесено законопроєкт про арешт активів рф на користь відновлення України.