ДБР затримало співробітника Львівської митниці на систематичних хабарях за оформлення товарів як «гуманітарку»

Працівники ДБР затримали співробітника Львівської митниці за систематичне отримання хабарів. Він вимагав від комерсантів гроші за організацію «пришвидшеної» процедури оформлення вантажів — під виглядом гуманітарної допомоги.

ДБР затримало співробітника Львівської митниці
ДБР затримало співробітника Львівської митниці

Працівники ДБР затримали співробітника Львівської митниці за систематичне отримання хабарів. Він вимагав від комерсантів гроші за організацію «пришвидшеної» процедури оформлення вантажів — під виглядом гуманітарної допомоги.

Зокрема, у травні поточного року він повідомив представнику комерційної структури про можливість сприяння у швидкому оформленні товарів під виглядом «гуманітарної допомоги» без сплати обов’язкових митних платежів. Розмір неправомірної винагороди митник визначав у «плаваючих» відсотках від загальної вартості вантажу.

Однак, комерсант не «пристав на пропозицію» та звернувся до ДБР із відповідною заявою. Слідчі Бюро, у межах розпочатого кримінального провадження, задокументували декілька зустрічей у ході яких посадовець роз’ясняв бізнесмену механізм ухилення від сплати митних платежів.

Так, у серпні поточного року митник одержав 22 тис. доларів США за безперешкодний пропуск товарів під виглядом гуманітарної допомоги на територію України без сплати обов’язкових митних платежів. Навар фігуранта склав 14% від реальної вартості вантажу.

Працівники ДБР затримали зловмисника після отримання чергового хабаря в сумі 16,3 тис. доларів США. Йому повідомлено про підозру за ч. ч. 3, 4 ст. 368 КК України (прохання службовою особою надати неправомірну вигоду та одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі).

Наразі тривають невідкладні слідчі дії та вживаються заходи для встановлення інших можливих співучасників оборудки.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.