Уміння змінювати світ на краще — це якість нової української діаспори, — Сергеєв

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що стурбована тим, що у світі знижується увага до війни росії проти України, і назвала це «фатальним».

Уміння змінювати світ на краще — це якість нової української діаспори, — Сергеєв

Про зниження уваги західних країн до війни в України поговорили з головою правління ГО «Громадська рада самоврядування», членом центрального проводу спілки «Рух за самоврядну Україну» Миколою Сергеєвим.

«Причин тут декілька: зовнішні та внутрішні фактори. Зовнішній фактор — народи демократичних країн, звісно, втомлюються, і це природний фактор, бо росія не перестала розхитувати світ своїм негативним впливом. Вона й досі має суттєвий вплив через засоби масової інформації та соцмережі. І велика кількість „розумних“ росіян повтікала з росії ще раніше, задовго до 2022 року. Вони добре асимілювалися, створювали тут свої підприємства. Працювали та, звісно, працюють тут і російські команди впливу. Вони продовжують мати свій вплив і на місцеве населення, і на місцеву владу», — сказав він у коментарі телеканалу i-ua.tv.

Водночас, за його словами, росіяни розуміють, що їхні можливості впливати за кордоном зменшуються, коли там стає більше організованих українців.

«І мені здається, не дуже працездатні в цьому напрямку наше Міністерство зовнішніх справ і наші посольства. Чим це викликано? Раніше міністр Кулеба в кожному виступі особисто в першу чергу висвітлював інформацію від МЗС, що підвищувало роль фахових дипломатів. А після того, як почався прямий вплив з Офісу Президента та пряме керування, призначення на посольські посади не фахівців, а знов таки своїх „любих друзів“, то в професіональних дипломатів, можливо, і „поопускалися руки“», — зазначив голова правління ГО.

Ще один зовнішній фактор полягає в тому, що, наприклад, палестинська та ізраїльська діаспори за кордоном об’єднані, значно більші та впливовіші, ніж українська, додав Сергеєв.

«Вони інтегровані та об’єднані сильніше, тобто деякі з них уже мають право на участь у місцевих виборах, мають вплив на місцевих депутатів і давно співпрацюють з місцевими органами влади. А вплив українців і ситуації з війною подається (крайньо правими політичними організаціями) як негативний, бо ми „звалилися на їхні голови швидко й у великій кількості“ і на нас витрачають кошти, яких знов таки на всіх не вистачає. При тому, що всі бачать, що відбувається всередині України з нашою владою», — підкреслив він.

Окрім цього, на його думку, є ще внутрішній природний фактор, коли психологічно людина не може довго перебувати в ситуації постійного стресу, бо це поступово вбиває психіку та має негативний вплив на фізичне та ментальне здоров'я людини.

«Нагадаю, згідно з пірамідою Маслоу людині потрібно спочатку задовольнити свої базові потреби: їжа, житло, навчання діточок, робота. А для цього ще й потрібно вчити місцеву мову, асимілюватися. І якщо першочергові потреби незабезпечені, а напруга продовжується, то психіка людини сама поступово виключає зовнішні, більш дальні, негативні фактори впливу», — вважає голова правління ГО.

На його переконання, потрібно, щоб і за кордоном українці проводили постійні стимулюючі та підтримуючі просвітницькі заходи для активних спільнот, спрямовані на отримання знань зі становлення та розвитку своїх громад в Україні та громадянського суспільства.

«Наприклад, є „українські будинки“ в різних країнах, які повинні впроваджувати та проводити такі заходи. Вони роблять, але нинішні заходи поки слабенькі, тому що і посольствам не вистачає часу та рук, підготовлених і постійних волонтерів, підготовлених фахово впливати та розвивати активне громадянське суспільство. Звісно, ми знаємо, що якщо й раніше не вистачало підготовлених фахівців, бо це не робилось всередині громад в Україні, то звідки така активність і знання візьмуться в людей, які змушені виїхати та на яких одночасно навалилося те, про що ми сказали раніше? Плюс дуже сильний фактор невизначеності із самою Україною — або ми станемо європейською розвинутою країною, або залишимося азійсько-радянським совком з недолугою авторитарно-силовою владою», — пояснив Сергеєв.

Треба, за його словами, і за кордоном поєднувати спроможних на знання та позитивні зміни українців, якби складно це не було.

«Необхідно якісно впливати на цю ситуацію, створювати кращі умови для залучення більшої кількості обізнаних людей. Потрібно не тільки знову й знову привертати увагу до всіх наявних проблем українців та України, а надавати знання та стимулювати можливості українцям для самостійного їх вирішення. Надавати практичні рекомендації, наприклад для створення і спільних бізнесів, і спільних громадських організацій, бо тут теж є певні юридичні та фінансові проблеми», — наголосив він.

Голова правління ГО додав, що у вихідців з країн, які відповідають поняттю авторитарно-диктаторських режимів і совкової радянщини, майже повністю відсутні знання та нерозвинута спроможність до самоврядування, бо не було достатньої кількості фахівців із місцевого самоврядування. А опинившись у нових складних умовах, зараз це робити ще складніше, зазначив Сергеєв.

За його словами, потрібно як за кордоном, як і всередині України не тільки створювати «клуби по інтересах», а комплексно надавати знання, вміння та постійну практику правильної самоорганізації. Тобто вміння розвивати місцеве самоврядування, разом з українською діаспорою передавати та втілювати європейський досвід правильного врядування напряму в рідні українські громади.

«Значення будь-якої діаспори, яка сформувалася як спільнота, — це вміння наполегливо втілювати позитивні зміни задля розвитку своєї рідної країни, безпосереднього розвитку своєї рідної громади, звідки людина приїхала, де народилась, де має свої коріння. Уміння змінювати світ на краще — це якість нової української діаспори. І її потрібно підтримувати та розвивати», — підсумував він.