У Болгарії заблокували передачу Україні бронетранспортерів

Президент Болгарії Румен Радев наклав вето на ухвалений парламентом законопроєкт щодо передачі Україні близько 100 колісних бронетранспортерів.

У Болгарії заблокували передачу Україні бронетранспортерів
У Болгарії заблокували передачу Україні бронетранспортерів

Про таке рішення болгарського президента повідомили на офіційному сайті глави держави.

Причинами такого рішення Радев вказує те, що «депутати були недостатньо ознайомлені з конкретними умовами безкоштовного надання техніки, що не дозволило їм об’єктивно оцінити, чи надане обладнання є необхідним чи ні» всередині країни.

Радев заявив, що під час ухвалення закону не було враховано завдання, поставлені перед МВС, потреби Прикордонної поліції та пожежників країни.

За його словами, надана Україні броньована техніка може бути використана для охорони болгарського кордону та надання допомоги населенню у разі стихійних лих та аварій, у тому числі у важкодоступних районах.

«Я керуюся переконанням, що безпека, здоров’я та життя болгарських громадян мають бути головним пріоритетом», — заявив президент Болгарії.

Нагадаємо, парламент Болгарії 22 листопада ратифікував угоду про постачання ЗСУ партії бронетранспортерів із запасів болгарської поліції.

Угода передбачала безоплатну передачу Болгарією близько 100 колісних БТР з наявним озброєнням, а також запасними частин зі складів МВС країни.

Бронетранспортери радянського зразка, які мали передати Україні, були придбані кілька десятиліть тому, і вони не експлуатувалися.

Водночас на їхнє зберігання та обслуговуванн МВС Бoлгарії мусило витрачати кошти.

Попередній спільний висновок болгарського міністерства оборони та МВС країни засвідчив, що передача бронетехніки не зашкодить обороноздатності Болгарії.