Бельгія підтвердила передачу Україні літаків F-16 у 2025 - Міноборони

Міністерство Оборони Бельгії підтвердило наміри передати Україні перші винищувачі F-16 у 2025 році.

Бельгія підтвердила передачу Україні літаків F-16 у 2025
Бельгія підтвердила передачу Україні літаків F-16 у 2025

Про це повідомляє офіційна сторінка Міністерства оборони України у Facebook.

Під час зустрічі Міністерства оборони України Рустема Умєрова та Міністерки Оборони Бельгії Людивін Дедондер були обговорені питання стосовно підготовки українських пілотів та передачі винищувачів F-16.

Дедонден підтвердила намір країни передати винищувачі F-16 Україні у 2025 році, після того, як замовлені Бельгією F-35A почнуть надходити у стройові частини Повітряного компонента Бельгії.

Крім того, інструктори з Повітряного компонента Бельгії візьмуть участь в тренуванні та перенавчанні українських пілотів, які наразі знаходяться у тренувальному центрі на румунській авіабазі Fetesti за 150 кілометрів на схід від Бухареста.

Ще одним питанням, яке має бути вирішене це постачання запасних частин та озброєння, яке потрібне для експлуатації винищувачів F-16AM/BM. Для ефективного застосування літаків та підтримки боєготового парку, має бути налагоджений ланцюжок постачання боєприпасів, запасних частин та технічного обладнання для F-16.

Наразі у складі Повітряного компонента Бельгії знаходиться 52 літаки F-16 розподілені між двома ескадрильями, з яких 44 в одномісному варіанті «AM» та 8 у двомісному варіанті «BM».

Бельгія стала однією із чотирьох перших європейських замовників винищувачів F-16 у лютому 1978 року. Загалом країна розмістила замовлення на 160 літаків, які мали збиратись на місцевому підприємстві SABCA. Винищувач був прийнятий на озброєння тодішніх Повітряних сил Бельгії у січні 1979-го року. За час експлуатації літак неодноразово був модернізований, а наявний парк цих літаків у Складі Повітряного компонента Бельгії складається виключно з варіанта Block 20 MLU стандарту М5.0.

Передача бельгійських винищувачів F-16AM/BM збільшить загальний парк винищувачів F-16, які Україна отримає від Нідерландів, Данії та Норвегії. Наразі деякі літаки F-16 зі складу Королівських ПС Норвегії та Королівських ПС Нідерландів залучені до тренування українських та румунських пілотів.