США передадуть усі замовлені системи Vampire Україні

Цього місяця Україна отримає усі 14 комплексів протидії безпілотникам Vampire, що були замовлені в рамках військової допомоги.

Naval air systems command
Naval air systems command

Про це повідомляє пресслужба Командування повітряних систем військово-морських сил США (Naval air systems command).

В грудні Сполучені Штати передадуть Сухопутним військам України 14 комплексів Vampire. Ці системи були розроблені спеціально для України для виявлення та перехоплення ворожих безпілотників, зокрема Shahed-136.

Зазначається, що розробка, виробництво та постачання систем Vampire відбувається у надзвичайно стислі часові рамки під керівництвом спеціальної Команди розробок точних видів озброєння PMA-242 ВМС США.

«Ми поставили перші чотири системи лише за шість місяців, використовуючи інноваційну стратегію укладання контрактів і старанно працюючи, щоб йти в ногу зі швидким розвитком системи», — розповідає Кевін Распет, заступник керівника програми іноземних продажів.

Вони потрапили до пакету військової допомоги США у розмірі 1,3 млрд доларів, що був анонсований 19 липня 2023 року. Проте тоді не було вказано кількість запланованих до передачі установок.

Вперше про початок їх застосування українськими військовими 1 вересня повідомив департамент оборони Сполучених Штатів.

У повідомленні також зазначається, що разом з новою партією техніки у найближчі тижні мають надійти перші ракети APKWS оснащені безконтактним детонатором.

Безконтактний підривник з радіочастотним датчиком має суттєво підвищити ефективність комплексу.